По думите му при възможна опасност капитанът и ролевият остават на мостик, а другите се евакуират в цитатела

Може да се назначат допълнителни въоръжени охранители на борда на кораба, които да отразят всякакви интервенции. Това каза за "Денят на живо" Христо Папукчиев, капитан "Далечно плаване", по повод пиратските заплахи в открито море.

Двама българи са на борда на отвлечения кораб, единият е капитанът

Той наскоро се завръща от далечно плаване в Австралия. "Пиратските нападения не са формулирани в практиките за реакция. Аз в такъв случай бих водил наблюдение, хеликоптерът се вижда на радара като обект, който се движи с висока скорост. По неговия номер може да се направи справка директно. Сигнализира се до най-близкия център за морска безопасност, които през предаватели изпращат подкрепления. Може да се използват шлангове с високо налягане или чрез маневри да се избегне съприкосновение", заяви той.

По думите му при възможна опасност капитанът и ролевият остават на мостик, а другите се евакуират в цитатела. "Оттам се води комуникация чрез сателитен телефон. Керваните от пътнически кораби трябва да минават под охрана. Трябва много бързо да се реагира и да се организира безопасно транзитиране през Червено море", обясни капитанът. 

Целия разговор гледайте във видеото.