Валентина Васильонова коментира протеста на фермерите и земеделците

Парите за земеделието и работещите в сектора, и проблемите в бюджета коментира Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS. Тя поясни, че като синдикати ние всяка година участват в бюджетната процедура със становища, позиции, наблюдаваме процеса с цел политиката по доходите в земеделието да бъде устойчива и във възходяща посока.

Експертът уточни, че в синдикални структури са основно работещи служители в системите на Министерството на земеделието. Това са високо квалифицирани специалисти - Агенцията по храните, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителна агенция борба с градушките, Напоителни системи, Държавен фонд земеделие, Селскостопанската академия, допълни тя.

Фермери и животновъди отново излязоха на протест (СНИМКИ)

В проекта за бюджет, в разходи за персонал, има минимално увеличение, което единствено отчита ръста на минималната работна заплата и повишението на минималния осигурителен доход, заяви Васильонова. Това увеличение от 3 милиона лева абсолютно не отговаря на нашите очаквания, нито на очакванията на обществото за достойни доходи, посочи тя.

МЗХ: Има риск България да загуби между 30 и 60 млн. евро от Програмата за селските райони

Протестиращите са гневни, защото са поставени на ръба, каза Васильонова. Тя допълни, че българското животновъдство и българското производство на плодове и зеленчуци е изправено пред огромни предизвикателства, независимо от огромните финансови потоци, които текат там.

Изключителният проблем с газа, цената на горивата, цената на препаратите, войната в Украйна, банкрута на българското химическо производство и невъзможността да се внасят торове от други страни – всичко това оказва влияние, посочи експертът. Това поставя на колене хората, а трудът им е много тежък, допълни тя.

Повече гледайте в разговора.