„Управляващите се разглезиха, защото бързо се възстановихме от COVID кризата", смята той

Само говорим за Плана за възстановяване, но пари от него не са влезли в българската икономика. Страната ни обаче все още е доста конкурентно способно място. Частни инвестиции продължават да се случват. Това заяви в „Интервюто на NOVA” Лъчезар Богданов - главен икономист на Института за пазарна икономика.

„Притеснението за мен е, че някак си управляващите се разглезиха, защото бързо се възстановихме от COVID кризата. Инфлацията пък   автоматично вкарва приходи в бюджета. Дори нищо да не правиш влизат повече и повече ресурси. 4 и половина 5 процента инфлация е висока. Може да стигнем бързо до инфлация от 1-2-3 процента след 7-10 месеца. Тогава по-малко ще растат всички обороти, но вероятно и доходите малко по-бавно ще растат. Това ще означава по-малко  приходи в бюджета и тогава ще трябва да се мисли какво се прави с разходите”, допълни той.

НС заседава извънредно за Бюджет 2024

„Дълги години България се управляваше от правителства с ясни твърди и силни парламентарни мнозинства. Последните 3 години парламентът е много по-активен и затова е много важно, че това което внесе финансовия министър, дори по неговите думи, ще бъде прекроено. Въпросът е в баланса. От една страна властта е в народните представители, те трябва да имат активна роля в това да формират политики.  От друга страна понякога, когато се прави предложение, което струва милиони без предварителен анализ и бързо се гласува в зала, също не е добре”,заключи Богданов.

Целия разговор гледайте във видеото.