При „Хамас” са останали над 100 заложника, припомни арабистът

Йеменските хуси са непредвидими, затова „Бритиш петролиум” спряха преминаване на техните кораби през Червено море. От началото на войната в Газа те са изтреляли над 70 дрона и ракети към Елат, нито една не е стигнала. Това заяви арабистът Владимир Чуков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS за ситуацията в този регион на света и двата кораба, на които има пленени български моряци.

Йеменските хуси не възнамеряват да спрат нападенията в Червено море

Той припомни, че миналата седмица между Саудитска Арабия и хусите е подписано споразумение за прекратяване на огъня, а там се води гражданска война от 2015 г. „В момента има както силна превенция срещу хусите, така и силни дипломатически ходове, за обиране на напрежението. През Суецкия канал минава около 12-15% от световната търговия. Около 25% от продуктите за задоволяване на нуждите на Европейския континент минават точно от там”, каза Чуков.

По думите му всички кораби, които минават там, са застрашени. „Сомалийските хути (хуси) са предупредили нашия кораб „Руен” да си пусне устройството за идентификация, но те не са го включили. Не са имали читава охрана, не може 6 души да ви превземат”, каза Чуков.

За военните действия в Ивицата Газа той обясни, че се върви към деескалация. На най-ниско равнище араби и евреи живеят добре, но политическите, икономическите кръгове имат антагонизъм помежду си, каза арабистът.

Лойд Остин в Израел: Няма да диктувам кога ще се понижи интентизитета на войната

По думите му при „Хамас” са останали над 100 заложника. „Вчера беше покъртително в Тел Авив, включително речта на майката на един от убитите трима заложници, че го е чакала над 70 дни и не го е дочакала. Никой не знае какво ще стане, дори в израелското правителство има противоречие. В крайна сметка ще стане това, което казва Америка”, заяви Чуков.