Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Мощите му бяха прославени 620 години след смъртта му и 120 години след като са открити. Сравняват го с христовите апостоли, а потомците му го канонизират за светец. Св. Евтимий е последният български патриарх преди падането на Търново. Години наред обаче образът му е забравен, а откриването на мощите му се превръща в огромен църковен скандал. Той завършва с акта на тяхното прославление. Какво всъщност се е случило със Св. Патриарх Евтимий и как и защо светият отец е стигнал до Бачковския манастир?

„Мисия: Въздушни линейки” в „Темата на NOVA“

Тази събота в „Темата на NOVA” журналистът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев търсят отговорите с изследователя и преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ – доц. гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев. Пред камерата на NOVA застава още игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий, който събира нужните документи и експертизи, за да бъде осъществено прославлението на мощите на Св. Евтимий.

Актьорът Любомир Бъчваров, който е родом от Велико Търново, се превъплъщава в ролята на патриарха за този епизод от „Темата на NOVA”, а учениците София Кузманова, Светлана Фишър и Юлиян Тонев от художественото 51. СУ “Елисавета Багряна” са автори на специални графични изображения, които пресъздават живота и делото на светеца.

Неразказани истории за последния български патриарх – гледайте „Забравеният Св. Патриарх Евтимий“ в “Темата на NOVA” на 23 декември, веднага след Новините на NOVA в 19:00 часа.