Това показва проучване на агенция „ВН Маркет Рисърч”

В края на първата серия от почивни дни - какво показва статистиката за употреба на алкохол у нас? Според проучването на агенция „ВН Маркет Рисърч”, направено сред 1036 души, българинът пие, като количество, твърд алкохол наравно с бирата и виното.

Най-често залага на уиски и ракия. Предпочита да пие вкъщи и на гости. 12% от анкетираните признават, че консумират повече 100 мл. всеки ден. Намалява консумацията на домашното производство за сметка на купен алкохол. А изборът зависи от компанията. 

Пиян шофьор, облечен като Дядо Коледа, се вряза в къща в Германия
Започнал да помага на баба си и дядо си, за 15 години опит във варенето на ракия, Александър вече е усвоил всички тънкости. „Домашното производство няма нищо общо с купеното и с обработката, по-хубаво е и си е традиция от векове насам”, казва той. 

Споделя, че за едно домакинство обикновено прави по 30-40 литра годишно. „На българинът това му е основното пиене. Основният лек – на душата и на сърцето!", казва Александров. 

„Нашият народ лекува всичко с ракия - или мажеш, или пиеш. И нашият народ обижда на ракия – ти си слаба ракия е смъртоносна обида!”, поясни Ралица Скорчева. 

До 50 мл. алкохол на ден в чашата си наливат 1/4 от българите, според последното проучване. „Най-удивителният резултат е, че 64% всички отговорили 18 и 24-годишни, казват, че не консумират всеки ден. С тревога виждаме и статистиката, че за тези, които пият всеки ден повече от 50 мл., процентът не се променя – 12%”, добави Скорчева.

Българинът е склонен да отдели до 25 лева седмично за алкохолна напитка, показва още анализът.
Повечето млади българи употребяват алкохол и цигари, по-малък процент посягат към дрогата

Проучването е на агенция „ВН Маркет Рисърч” (VN Market Research). Изследването е направено сред 1036 респондента за втора поредна година.