Вижте мисията на наши сънародници, които са служители на реда в Америка

Коледа далеч от България, но типично по български отпразнуваха полицаите в Америка. Или поне тези от тях, които имат български корени и са част от Българо-американската полицейска асоциация.

Около 50 българи са шерифи, детективи, агенти и магистрални полицаи в 22 щата в САЩ. Работят от години там, но ги обединява това, че искат с работата си да прославят името на страната ни. Именно затова са създали неправителствена организация на всички българи, които са част от американската полицейска система.

Една тяхна снимка преди Коледа пък предизвика фурор в социалните мрежи. Те са полицаите, които рамо до рамо с американските си колеги разследват престъпления, ходят по петите на убийци или спасяват човешки животи.

Днес свалят строгата униформа и строгия поглед и застават пред зрителите на „Здравей, България“, за да кажат честно какво най-много ще им липсва на тези празници, далеч от родината.

„Американците имат други неща, с които се гордеят, но мисля, че им липсва малко душа в това отношение. Българите имат много голяма душа и нея си я носим навсякъде. Според мен това е едното нещо, по което се различаваме най-много. Никога няма да разберат какво е това да чуеш българска музика и как ти се разтреперва сърцето. Нещо истински българско – дали ще е баничката с бозата, или друго, което няма да намериш никъде по света”, сподели вицепрезидентът на Българо-американската полицейска асоциация Благовест Бонев.

Български полицай получи медал за геройство в Илинойс

И когато става дума за баница – в социалните мрежи една тяхна снимка събра хиляди споделяния. „Идеята беше на г-н Вълков. Беше ми на гости в моя участък и там направихме снимките. Моите приятели американци не са фенове на бозата, но за сметка на това айрянът и баницата ги обичат. Досега не съм намерил нито един американец, на когото да не му харесва нашата кухня”, коментира Бонев.

„Бозата я оприличават на изстискан сок от боб”, казва президентът на Българо-американската полицейска асоциация Марио Вълков. По думите му обаче, ако американският полицай трябва да избира между поничка и баница, ще избере българското тестено изделие.

Не минава седмица без полицаите да покажат другото си лице в социалните мрежи. „Така виждат, че ние сме нормални хора като тях – имаме семейства, деца, приятели, силни дни и слаби дни. Това е целта – да покажем, че сме истински хора. Защото има някаква стигма около полицаите – че сме някакви страшни хора, никой не иска да говори с нас, майките си плашат децата с: „Ще кажа на чичо полицай”, вместо да кажат „Ще кажа на Баба Яга”. Това не е хубаво”, казва Вълков.

ПРЕД NOVA: Фоторепортерът, заснел най-ужасяващото от 11 септември (ВИДЕО)

И тази година българските полицаи в Америка показаха, че пишат не само фишове, а и чекове.  „Ние сме дали клетва да защитаваме хората и да им служим. И понеже сме българи, какво по-добро от това да служим на българското общество тук, в Америка? Имаме училища, детски градини, организации, църкви. Опитваме се с лични средства и с дарения да подпомагаме тези организации, както и такива в България. По принцип България е там, където има българи, така че българското в нас няма как да го изкореним. То си остава в нас, спазваме и нашите традиции и празници. Целта ни е да вдигнем имиджа на българите в Америка и сънародниците ни по цял свят да се гордеят с нас - полицаи, които са награждавани за спасяване на животи, ставали са полицаи на годината, разследващи на годината и т.н.”, каза още Марио Вълков.

Получавали са медали за геройство, рискували са живота си и са спасявали чужди. И въпреки всичко не забравят да гледат живота от веселата му страна. 

„Хората в България би трябвало малко повече да се наслаждават на това спокойствие, на хубавата природа и климата там. Да се наслаждават на живота, защото в нашата професия често виждаме, че той е кратък. Да не правят от малките проблеми големи и да се обичат един друг”, призова секретарят на Българо-американската полицейска асоциация Давид Иванов.

Повече гледайте във видеото.