Това съобщиха от Прокуратурата

МВР и прокуратурата в опит да открият истината за смъртта на 58-годишния Пламен Пенев. Две проверки текат в силовото ведомство - дисциплинарна в Областната дирекция, и още една - от "Инспектората" на МВР. По данни от Прокуратурата мъжът е починал след изваждането му от автомобила. Трима съдебни медици от Пловдив ще установяват причината за смъртта.

Търсят се и доказателства дали не става въпрос за превишени полицейски права след гонката с 9 патрулки. Има съмнения, че мъжът е починал вследствие на задушване, докато е бил ваден от колата.

Пред NOVA близките на Пламен Пенев отричат версията, че група младежи подали сигнал на телефон 112, тъй като били заплашени с нож от него. По техни думи той вероятно разхождал кучето си, по неизвестни за момента причини се сдърпали и мъжът сам се обадил на Спешния телефон. Близките са категорични - той не е бил агресивен и не е бягал от служителите на реда. 

Дъщерите на починалия след гонка в Стара Загора: Искаме правдата да възтържествува

На 30 декември гонка с полицията завърши със смърт в Стара Загора. 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев катастрофира в патрулка, след като не се подчинил на полицейско разпореждане. Според семейството му обаче мъжът не е починал вследствие на катастрофата, а на тежък побой, нанесен му от униформените.

"За мен това е местопрестъпление, не мога да го нарека произшествие. Защото виждаме, че баща ни е зверски налаган, със страшни ритници", заяви Борислава Пенева, дъщеря на починалия.

"Не е ли нужно да извикат линейка, не е ли нужно да има пожарна? Той вече е катастрофирал, няма къде да ходи", каза Ивелина Пенева, дъщеря на починалия.

По думите на семейството, на други клипове в социалната мрежа се вижда как мъжът е изваден жив от катастрофирала кола. Преки очевидци или записи от боди камери на униформените няма. "До момента нито един не се свърза с мен да ми се обади. Искам да попитам- защо?", попита Ивелина Пенева.

В позиция от МВР съобщават, че освен дисциплинарната проверка в Областната дирекция, "Инспекторатът" също се заема със случая. Целта - изясняване на всички факти и обстоятелства, включително съмнения за неправомерни действия или превишаване на полицейски правомощия.

Иван Савов за гонката в Стара Загора: Човек, който няма какво да крие, не би бягал от 9 патрулки

Криминалистът Иван Савов обаче има различна версия как се е стигнало до фаталния изход. "Полицията се е отзовала на сигнал за какво - нападение с, ако не се лъжа, хладно оръжие. Което спокойно може да бъде третирано като закана за убийство...събират се 9 патрулни автомобила, тоест говорим за преследване като по филм...човек, който няма какво да скрие, ще бяга от 9 автомобила? Има ранен полицейски служител при преследването", заяви Иван Савов.

От синдиката на служителите в МВР твърдо застават зад колегите си, още преди да стартират назначените проверки на работата им. "Катастрофата е следствие на преследването на неизпълнение от негова страна на полицейските органи. Не е самостоятелно пътно-транспортно произшествие", заяви Генади Тенев - член на УС на СФСМВР.

Междувременно близки на семейството се събраха на спонтанен протест на мястото на катастрофата. По случая има образувано досъдебно производство.

Източник: Пресцентър на Прокуратурата