Какви са очакванията на потребителите?

В разгара на отоплителния сезон - плащаме по-малко за природен газ през януари. Новата цена беше утвърдена от Комисията за енергийно и водно регулиране в първия ден от новата година.

Последната сметка за парно на Минка Фудулова за месец ноември е на стойност малко над 200 лв. Апартаментът, в който живее, е около 80 кв.м. Казва, че работи от вкъщи и не пести енергия.„За качеството, което има - мисля, че си заслужава, предполагам, че скоро и намаление на газта ще последва, така че парното си остава една добра алтернатива. Ние просто преживяваме финансова криза, не много голяма, но надали ще падат цените, дано се овладее инфлацията”, казва Минка.

За година: С близо 57% е поевтинял природният газ в България

„От най-проста икономическа логика не е нормално да пада цената януари спрямо декември. В случая явно има такива условия. Сега в момента имаме азербайджански газ, който сваля на практика тази цена, имаме количества в хранилището в Чирен, които на практика вдигат тази цена. Много голямо значение има и цената на борсите, което най-вече води до сваляне”, коментира инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Като причина за по-ниската цена на природния газ експертите посочват и по-топлата зима. A температурите са се отразили и на сметките на потребителите. „Аз лично смятам, че е нормална сметката, тъй като при нас работят всички радиатори, тристаен ни е апартаментът – 120 кв.м. и е нормална температурата, топло е”, каза Наташа Михова.

КЕВР утвърди цената на газа за януари

„За двустаен апартамент тук в района около 150-170лв. на месец. Няма промяна, това, което съм плащал като суми миналата година, горе-долу сходно, няма нещо, което да е по-високо”, заяви Радостин Аврамов.

В първия ден на годината КЕВР утвърди и по-високи цени на водата за цялата страна, освен в София, средно с 15 на сто.