Разследванията и уволненията на полицаи действат демотивиращо на служителите, каза той

„Когато водеща е параноята, хората могат да изпаднат в паника от незначителни обстоятелства. При проверка от полицейски органи, пациентите с подобно заболяване могат да вложат съвсем друг смисъл в присъствието на униформените. В този случай има подценяване на ситуацията – сигнал за човек, който отправя заплахи за убийство с хладно оръжие. Могло е да се подходи различно, той да бъде обезвреден първоначално”. Това заяви криминалният психолог Неделчо Стойчев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Повод за думите му е случаят с починалия при полицейска гонка в Стара Загора бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев. След случая бяха отстранени двама полицаи, участвали в акцията.

Починалият при гонка в Стара Загора е бил принудително настаняван в психиатрия

Според Стойчев, именно заболяването на починалия е изиграло базисна причина за развоя на събитията. Той е бивш републикански шампион по борба, избягал е от полицията, но е спрял на червен светофар. „Няма престъпник, който иска да осуети проверка и да спре на червен светофар. Това е объркано поведение, което може да се разглежда в контекста на знанията, че има психиатричен проблем”, обясни психологът.

Адвокат: Нито един служител в МВР не е обучаван за преследване с кола и действията след това

Според него, вероятно опасенията на починалия, че полицаите могат да го закарат в психиатрията, какъвто случай е имало по-рано, може да обясни поведението му при полицейската гонка. Той обясни, че полицаите също могат да изгубят самоконтрол. Според него клипът, на който се вижда как униформените действат след като са обградили и извадили мъжа от колата му, показвал, че те не били изгубили самоконтрол в голяма степен. „Те се опитват в някой случай по непрофесионален начин да накарат човека да отвори вратите и да излезе от колата”, каза Стойчев.

Като бивш служител на МВР той обясни, че единици са полицаите, които прекрачват границите. Разследванията и уволненията на полицаи действат демотивиращо на служителите, каза той. Стойчев е против отнемането на шофьорската книжка на хора с психиатрични проблеми.

Полицията в Стара Загора: Служителите ни не са проявили агресия при гонката с Пламен Пенев