Коментар на експертите Иван Брегов и Теодор Славев

„Както знаем, Пленумът на ВСС беше преуреден като Общо събрание на двата съвета – прокурорския и съдийския, с приетите вече промени в Конституцията. Едно от правомощията му е да приеме бюджета на съдебната власт. Отделно от това, в разпоредби в основния закон са посочени срокове за уреждане на материята. В 6-месечен срок трябва да бъде приет устройствен закон, а в 3-месечен - да се проведат изборите за нови съвети. Тези срокове текат, но сега ВСС, който не е разпуснат, изпълнява тези правомощия". Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Иван Брегов, правен експерт в Института за пазарна икономика. Думите му са по повод неяснотите около работата на ВСС след промените в Конституцията.

След промените в Конституцията: Магистратите се опасяват, че ще настъпи хаос

Той заговори за евентуален нов опит „добре известните влияния във ВСС по политическа и икономическа линия” да бламират конституционната реформа. Брегов даде пример с предишния подобен опит, когато се обсъждаше приемането на механизъм за разследването на главния прокурор.

„Този състав на ВСС е показвал въображение. Така например, както твърдеше през целия си мандат, че няма правно основание да отстрани Гешев, в момента, в който политиците казаха, че това трябва да бъде направено, то се случи за около седмица”, коментира от своя страна политологът и старши анализатор от Българския институт за правни инициативи Теодор Славев.

Експертите обсъдиха и очакваната смяна на шефовете на 16 държавни органа с изтекъл мандат. „Тези регулатори са важни, защото имат изключителни функции по контрол, надзор, регулация, санкциониране, лицензиране в обществените и икономическите отношения. Те наблюдават как се движи самото правителство, държавата и органите”, поясни Славев. Според него до ротацията на кабинета "Денков-Габриел" регулаторите ще имат избрани ръководители.

Целия разговор гледайте във видеото.