Не се изкуших да остана в Русия, споделя той

“На фокус” продължава с неразказаните истории на писателя Стефан Цанев. Във втората част от разговора му с Евгений Генчев той разказва за едно бягство в Съветския съюз и какви рискове е имало за него навремето в България.

Стефан Цанев за силата на словото да създава и руши

„Когато бях кореспондент в Кърджали видях живота на миньорите, гърдите им се вкаменяваха от праха, а това е необратим процес. За тях написах тази поемата с ироничното заглавие „Градът на Слънцето“. В Съюзът на писателите решиха, че поемата е подигравка и изкривява истината. Това ми донесе бърза слава. В онези времена хвалбата не носеше истината, а когато почнат да те ругаят от високо място, всеки започва да се ослушва“, разказва писателят.

Стефан Цанев: Алчността е гибелта и проклятието на демокрацията

В Перник той пише материал против Окръжния комитет на комсомола. Властта е искала да го съди. „Това ме изплаши много“, сподели той. Писателят си спомня, че един го среща Рангел Вълчанов и му предлага да кандидатства в конкурс за сценарист в Москва. Цанев печели съревнованието. „Знаех, че в такива моменти трябва да изчезнеш. Когато заминах дълго време не се върнах, защото половината ми фамилия беше по лагери и затвори и се страхувах“, разказва писателят.

Той споделя, че в СССР е бил убеждаван да остане да работи там, защото стила му е бил характерен и това е можело да го отличи от всички други. „Не се изкуших да остана“, продължава Цанев.

Повече от разговора гледайте във видеото.