Коментар на заместник-главния редактор на Factcheck Георги Марчев

„Когато цифрите говорят, и Боговете мълчат“ – така са озаглавени редица публикации, в които се твърди, че България е била по върховете на най-различни класации по времето на социализма. В ефира на „Твоя ден" заместник-главният редактор на Factcheck Георги Марчев коментира кои са митовете за социализма, подхранващи носталгията по отминалите времена. 

„За старт на годината ще представя една наша отлагана разработка за митовете за социализма. Преди няколко месеца публикувахме текстове, а наскоро - и видео по темата. Подбрали сме твърдения, които продължават да се споделят. Според тях Народна република България е заемала челни позиции по някои критерии по онова време – свобода на словото, технологично развитие, здравеопазване, образование”, каза Марчев.

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ЦЕНИТЕ: По-добре ли живеем днес, отколкото през социализма?

„Твърди се, че сме били на 68-о място по свобода на словото по време на соца. Последните години в класацията на „Репортери без граници” заемахме незавидни позиции. Внушението е, че дори през социализма е имало свобода на словото, а сега – не. Много хора наистина се връзват. Липсата на свобода на словото по времето на НРБ е било записано в Конституцията”, обясни той.

По думите му не е вярно и това, че сме оглавявали класации и за развитието на здравеопазването и образованието.

Целия разговор гледайте във видеото.