Това каза за NOVA старозагорският митрополит Киприан

Почина Негово високопреосвещенство сливенският митрополит Йоаникий. Това каза за NOVA старозагорският митрополит Киприан. За кончината му съобщиха в социалните мрежи и кметовете на Бургас и Сливен - Димитър Николов и Стефан Радев.

„С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Йоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!”, написа градоначалникът на Бургас във Facebook.

Почина отец Боян Саръев

От Светия Синод потвърдиха скръбната вест и също изказаха съболезнования в официално съобщение. Той е органът, който след заседание ще определи временно управляващ епархията. 

Йоаникий боледуваше и не участаваше в заседанията на Синода в последно време.

Тридневен траур по повод кончината на Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий обяви със своя заповед кметът на Сливен Стефан Радев, съобщиха от общинския пресцентър. На 10, 11 и 12 януари знамената на сградата на Общината и всички общински сгради ще бъдат свалени наполовина. Отменят се концерти и други масови мероприятия. 

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неoфит и до Светия Синод на Българската православна църква по повод кончината на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий.

„Българската православна църква и българският народ загубиха всеотдаен духовен водач и ревностен пазител на Православието. През дългогодишния си път като архиерей на Българската православна църква той последователно просвещаваше, проповядваше вярата в Бога, отстояваше християнските ценности и традиции“, посочва държавният глава.