Корабът "Асен" ще плава в границите на 12-милната зона на българското черноморско крайбрежие

Научноизследователският катер „Асен“ вече е част от състава на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Й. Вапцаров“ във Варна. Това стана в деня, в който училището отбелязва 143-тата годишнина от основаването на.

„Това е още една крачка в развитието на способностите на нашето училище за извършване на научни изследвания и осигуряване на адекватна подготовка за нашите курсанти в управление на кораби и катери”, каза на церемонията на Морска гара началникът на учебното заведение флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Той припомни, че бившият катер „Номад“, преименуван на „Асен”, е един от старите партньори в научните изследвания на ВВМУ. 

След 126-дневно плаване: Научно-изследователският ни кораб акостира във Варна

Катерът е придобит по проект „Евроструктура за устойчиво развитие в областта на морските изследвания“ съгласно договор от септември 2023 г. Построен е в периода 2006-2009 г. във Варна с бруто тонаж 39,8. Дълъг е 19,7 м, широчината му е 5,19 м, а височината - 2,8 м. Разполага с два дизелови двигателя с мощност общо 350 киловата. Военните матроси ще го използват в границите на 12-милната зона на българското черноморско крайбрежие.

Президентът: Полярните ни изследователи утвърдиха България като антарктическа държава с принос към световната наука

Кръстница на катера стана д-р Росица Врабевска. Плавателният съд бе осветен лично от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който получи почетно звание „Доктор хонорис кауза“ на Морското училище във Варна. Той дари на катера икона на Пресвета Богородица.

Българският изследователски кораб достига Антарктида до 24 часа

Източник: БТА, Валентина Добринчева