Кметът освободи досегашния директор на столичния завод за боклук и назначи одит

Столичната община даде на прокурор дейността на завода за отпадъци. Кметът на София Васил Терзиев изнесе данни от одитния доклад за общинското предприятие. Според него капацитетът на завода предполага още само три години работа, а според ГЕРБ - още осем.

Заводът за боклук работи неефективно, а RDF горивото, в което се превръща част от столичния боклук, било некачествено и затова и не се произвежда достатъчно от него. Заради това, според столичния кмет, след три години ни чака криза. От ГЕРБ определиха това твърдение като лъжа и извадиха документ, според който капацитетът на клетките за съхраняване на отпадъци е до ноември 2031 година.

В първите си дни като кмет Терзиев освободи досегашния директор на столичния завод за боклук и назначи одит. „Има достатъчно неща, заложени в този доклад, които да насочат вниманието на органите за това какво се е случвало. Включително към всички безобразия, с които ние се сблъскваме”, заяви той.

ГЕРБ-СДС отговори на критиките за завода за боклук в София

Терзиев сложи начело на завода неговия първи директор - Николай Савов. Той беше назначен и освободен от бившия столичен кмет Йорданка Фандъкова. „Основната заплата на работник в завода за месец юли миналата година е била 940 лева, а заместник-директорът е получил 12 000 лв.”, посочи Савов.

От ГЕРБ обясниха, че заплатите на ръководството в завода не са променяни от времето, когато Савов е бил негов директор. „Цитираната заплата за юли месец към този момент на заместник-ръководителя е 5000 лв., а не 12 000. Тези 12 000 лв. са с натрупани допълнителни материални стимулирания за съответния период”, категоричен е общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

На този фон, според сегашния директор на завода повечето машини в него били за основен ремонт. „В сградата за механично сепариране на основния поток от 47 машини и агрегати - 39 са за основен ремонт”, посочи Савов.  

Терзиев: Докладът от проверката на завода за боклук в София „крещи” безстопанственост

„През 2015 година кмет беше Фандъкова, но директор на завода беше господин Савов. Дали той тогава си е свършил работата, ако днес ситуацията е такава”, попита общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева.

Темата за боклука премина и в размяна на отговорност заради липсата на председател на Столичния общински съвет. Терзиев намекна, че се водят разговори с другите партии и изход от кризата, като че ли има.

„Надеждите ми са, че този четвъртък ще успеем да направим прогрес. Дано имаме избран председател на Общинския съвет, за да тръгне работата”, изрази надежда кметът.

Терзиев поясни, че обсъждат имена от различни партии, като е възможна и ротация.