Тежки преговори очакват партиите от управляващото мнозинство

Старт на новия политически сезон. Точно в 9 часа в четвъртък сутринта ще бие първият пленарен звънец за 2024 г. Това ще даде началото на серия от ключови събития, които ще предопределят дневния ред през цялата година.

Тежки преговори очакват партиите от управляващото мнозинство през следващите седмици. Първо заради ротацията в правителството и евентуалната смяна на министри в кабинета и второ - заради попълването на състава на регулаторите.

Антон Станков: До месец се очаква КС да се произнесе за мотивите на президента

16 са регулаторите, които са с изтекъл мандат. Утре трябва да стане официално ясно кои са номинациите на партиите за Конституционния съд. От ПП-ДБ вече обявиха тяхната кандидатура - Борислав Белазелков. Засега имената, с които се спекулира от страна на ГЕРБ, са Десислава Атанасова, Радомир Чолаков и Екатерина Захариева.

Евентуалната смяна на министри в кабинета при ротацията ще стане ясна след анализ на първите девет месеца управление, заяви по-рано вицепремиерът Мария Габриел. „За мен е изключително важно най-напред да видим резултатите от работата на всеки един министър. Затова има управленска програма и в момента тече анализ за свършеното”, добави тя.

ПП-ДБ номинираха Борислав Белазелков за конституционен съдия

За да обсъдят основните въпроси, които стоят пред управляващото мнозинство, на среща се събраха от ПП-ДБ. „Кой ще бъде председател на Народното събрание ще реши групата на ПП-ДБ и после мнозинството. Аз съм готов и смятам, че имам качества. Но не е въпросът какво искам аз, а какво ще гласуват хората”, посочи Атанас Атанасов. Той отрече да е чувал за предстояща номинация на Никола Минчев.

„Групата одобри номинацията съдия Балазелков. Вярваме, че с този тип номинация правим КС не само по-силен и по-институционален, но този тип номинации са част от промяната, за която сме се надявали да се случи”, изтъкна съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Президентът срещу конституционните промени - рунд пореден

Не ротацията, а разпределянето на регулаторите може да развали сглобката, смятат от „Има такъв народ”. И за пореден път поискаха оставката на кабинета.

„По най-бързия начин това уродливо управление трябва да приключи и да сложим край на тази сглобка. В тази политическа ситуация не искаме да горим чисто политически доказани експерти, които имаме и които бихме предложили. Просто знаем, че има друго мнозинство в момента, което някъде задкулисно, може би, в кабинета на г-н Пеевски, вече договаря регулаторите. В такъв мач политически не искаме да участваме”, заяви Станислав Балабанов.

Номинацията за Конституционния съд обаче ще имат и от „Възраждане”, но ще я обявят утре. Оттам се надяват и на нови парламентарни избори. „Няма разлика между Мария Габриел и Сорос Денков. И двамата се отчитат на чужди посолства. Колкото по-скоро това Народно събрание бъде изпратено в историята, толкова по-добре за България. Ние ще работим за предсрочни избори, както сме правили винаги”, каза лидерът на партията Костадин Костадинов.

Още утре „Има такъв народ” и „Възраждане” ще атакуват промените в основния закон пред Конституционния съд.