Темата коментират Юлиян Войнов и Владимир Сиркаров

Световният бизнес елит и държавните ръководители от десетки страни се събират от вчера в Давос за световния икономически форум. Някои от ключовите теми са изкуственият интелект, дезинформацията, опустошителните войни в Газа и Украйна, дълговата криза и климатичните промени. Очакванията за глобалната икономика коментират анализаторът Юлиян Войнов и финансистът Владимир Сиркаров в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Войнов посочи, че миналата година е била по-силна от прогнозите, но за 2024 г. данните сочат, че икономическата година се забавя. Той обясни, че в Европа икономическото възстановяване ще бъде доста по-слабо, а САЩ за момента избягват рецесията. Експертът посочи, че в Китай имат сериозни проблеми, а за Южна Азия прогнозите са по-оптимистични.

Проучване: 56% от експертите очакват световната икономика да отслабне през 2024 г.

Сиркаров каза, че има много фактори, които влияят за нестабилността. „Поемат се много рискове в един и същи момент. Големите предизвикателства са свързани с продължаване темповете на намаляване на инфлацията и битката за задържането ѝ до 2%“, поясни той. Специалистът допълни, че в геополитически план „ситуацията се нажежава“, а в над 80 страни предстоят избори.

Войнов коментира, че в България инфлацията намалява, за разлика от страните в еврозоната. Той посочи, че имаме реални шансове да приемем еврото от 1 януари 2025 г. Според Сиркаров има още по какво да се работи.

Денков и Габриел ще участват в Световния икономически форум в Давос

Гостите коментираха и темата за изкуствения интелект. Войнов е на мнение, че прогресът в сферата винаги е свързан с дискусия за работните места. „Ще има икономически трансформации, но това е голяма възможност“, допълни той.

Сиркаров смята, че промените ще доведат до покачване производителността на труда. „Икономическият прогрес е свързан и с предприемаческата инициатива, и с продуктивността на работната сила“, посочи финансистът.

Целия разговор гледайте във видеото.