Иран твърди, че атаките са били насочени срещу терористични групи и израелското разузнаване

След като ирански ракетни удари поразиха Ербил в Ирак, убивайки четирима души и ранявайки други шестима, местните жители казват, че се страхуват, че ще станат жертва на война. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA) Хедър Мърдок.

Почти всеки дом в село Мала Омар е повреден след иранската атака в понеделник вечерта. Ракетите паднаха само на 400 метра домове в покрайнините на Ирбил, в района на Кюрдистан в Ирак. Жителите казват, че не знаят защо районът е бил атакуван. Но тъй като насилието в този регион нараства, семействата се опасяват, че животът им е в опасност, предава VOA. 

Как да се освободиш от стреса с помощта на изкуството (ВИДЕО)

„Ирански атаки са се случвали тук в миналото, но те са били по-далеч от нас. Сега се страхуваме. Бяхме уплашени и се притесняваме, че тези атаки може да се повторят", разказва Арсалан Фарис, жител на Мала Омар.

Иран твърди, че атаките срещу Сирия и Ирак в понеделник вечерта са били насочени срещу терористични групи и израелското разузнаване. Длъжностни лица в Ирак казват, че сред целите не е имало бази на бойци или чуждестранно разузнаване, където ракетни удари са убили четирима души и са ранени най-малко шестима други, съобщава VOA.

Графити вдъхват нов живот на бусове и мотопеди в Кения (ВИДЕО)

Иран твърди, че също е ударил цели на "Ислямска държава" в Сирия като отмъщение за бомбения атентат в Керман, който уби близо 100 души в началото на този месец. Местни власти в Сирия казват, че неизползвана медицинска клиника е била ударена, според Асошиейтед прес. 

В Мала Омар местните жители казват, че конфликтът в Близкия изток изглежда се разширява далеч отвъд битката между Израел и “Хамас” и нараства тревогата, че скоро няма да има безопасно място, където да се скриеш от войната. Американски служители нарекоха атаките „безразсъдни“, заявявайки, че те ще „подкопаят стабилността на Ирак“, съобщава Хедър Мърдок.

Източник: vesti.bg/Voice of America