През 2024 г. въвеждаме евродирективи за биогоривата в транспорта, декларираме и търговията с квоти

„През 2024 г. трябва да въведем новата евродиректива за биогоривата в транспорта, според която емисии трябва да се намалят с 29%. Това означава, че цените на биогоривата ще скочат. Предстои прилагане и на директивата за енергийна ефективност, въвеждане на първите стъпки на търговията с квоти с емисии от 2025 г. Ще трябва да декларираме данни за емисии пред държавен орган, който не е определен. Всичко това ще се отрази на цените”. Това заяви Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. 

МАЕ: Търсенето на петрол ще расте и през 2024 г.

Той е поискал среща с премиера Денков, за да започне подготовка по тези въпроси. „Нашето верую е да направим енергийния преход социално приемлив. Това не може да се случи без диалог с държавата”, обясни председателят Бенчев.

„Петролът леко е поскъпнал - с около 50-60 цента за барел. Вероятно ще остане на това ниво, ако кризата в Червено море се окаже краткосрочна”, допълни Бенчев.

Петролът поевтинява въпреки ескалацията на напрежението в Близкия изток

Той изтъкна и другите проблеми на пазара, сред които е и студеното време в САЩ. Това е намалило добива на суров петрол, но към момента не се е отразило сериозно на пазара на суровини.

„Нашият пазар е толкова еластичен, че не очаквам спад или покачване в рамките на ден-два да се отрази на цените на петрола”, обясни Бенчев. 

Норвегия увеличава добива на нефт и газ

Целия разговор гледайте във видеото.