Той получи материали по разследването срещу него за нанесени щети от над 500 млн. лева

Прокуратурата започна да предявява материалите по хазартното дело срещу Васил Божков и още 9 души. Пръв в Националното следствие се яви именно бизнесменът. Според обвинението, той не е платил над 700 млн. лв. такси от хазартна дейност. Самият Божков обяви, че всички налози са внесени, според размера, определен по тогавашния закон. Васил Божков остана почти 2 часа в сградата на Националното следствие. 

„Предявяват ми дело, което водят от 4 години”, заяви Божков на излизане от НСлС. „Прокуратурата твърди, че съм ощетил бюджета”, допълни бизнесменът и уточни, че става въпрос за невнесени такси. Според Божков той е изряден спрямо действалото законодателство, а обвинението срещу него се държи на слухове.“ Половин милиард бюджетни такси сме платили, които сега не влизат”, коментира Божков.

Сагата с бизнесмена започна на 20 януари 2020 г., когато при акция на тогавашната Специализирана прокуратура бяха извършени обиски и претърсвания в голяма част от офисите на Божков. Малко след това бизнесменът избяга в Дубай, където прекара близо три години.

Жената до Божков се яви на разпит в полицията

Според прокуратурата, от 2014 до 2020 г. фирмите на Божков са плащали такса само върху комисионните, а не върху направените залози. И така хазната загубила 700 млн лв. Бизнесменът твърдеше, че законът бил такъв и е платил всички дължими суми. След това го променили.

След като Васил Божков и останалите обвиняеми получат материалите по делото и ако техните защитници нямат възражения, трябва да се изготви обвинителен акт и делото да бъде внесено в съза. 

Над 250 тома са материалите по това дело. "Когато се предявят вече окончателно материалите, тогава вече можем да направим искане, бележки, възражения, както казва законът. Но това е въпрос на преценка", коментира адвокатът на бизнесмена - Георги Гатев.

Поне месец ще отнеме предявяването на материалите на останалите 9 обвиняеми.

Гледайте и още във видеото.