Това не е единственото гражданско дело срещу него

Нюйоркско жури осъди бившия президент Доналд Тръмп да плати 83 милиона долара за оклеветяване на писателката Джийн Карол, след като тя го обвини в сексуално посегателство.

Републиканецът се опитва да се върне в Белия дом, но първо трябва да спечели номинацията на републиканската партия.

Гласоподавател за Доналд Тръмп: Бих дал живота си за този човек

Изборите вървят на фона на многобройни криминални и граждански дела срещу Тръмп. А късно снощи съдебни заседатели разпоредиха той да плати над 83 милиона долара на писателка за обиди и клевети.

Тръмп печели първичните избори за кандидат-президент в Ню Хемпшир

Това не е единственото гражданско дело срещу Тръмп в Ню Йорк. Другото може да му струва още близо 300 милиона долара и много повече от пари. Съдебните заседатели заседаваха три часа, преди да вземат решение, с което задължават Тръмп да плати 83.3 милиона долара за обиди и клевети на писателката Джийн Карол. 

"Шокиран съм. Аз прогнозирах, че наказанието ще е в пъти по-малко. Това е безпрецедентно", каза Нийма Рахмани, бивш федерален прокурор. "В заключителните аргументи на съдията си пролича. Той каза директно - Доналд Тръмп не уважава законите. Мисли си, че е над тях. Веднага след първата присъда, Тръмп започна да я клевети. Според мен нежеланието му да се подчинява на правилата накара членовете на журито да го накажат", уточни той."Имате жена, която е финансирана и лъже за това. Финансират я демократите и тя абсолютно лъже", обясни Тръмп.

Юристи казват, че фактът че е богат е една от причините, поради които Тръмп е наказан с по-голяма сума. Логиката е, че по-ниска компенсация не би му се отразила. Но дори така, 83 милиона са неочаквано много. Според експерти поведението на Доналд Тръмп също е допринесло за решението. По-рано той беше осъден от Елизабет Джийн Карол за 5 милиона долара. Но не спря публично да я напада.

"В заключителните аргументи на съдията си пролича. Той каза директно - Доналд Тръмп не уважава законите. Мисли си, че е над тях. Веднага след първата присъда, Тръмп започна да я клевети. Според мен нежеланието му да се подчинява на правилата накара членовете на журито да го накажат", заяви бившият федерален прокурор Нийма Рахмани. 

Тръмп досега не е платил нито долар на Карол. Той обжалва първата присъда и сега каза, че ще обжалва и тази. Милиардерът обвини президента Джо Байдън за решението на нюйорския съд. "Цялата история е измама. Срам и позор за нашата страна", коментира Тръмп. 

Обжалването може да отнеме години. Проблемите на Тръмп с Елизабет Джийн Карол започнаха, когато тя го обвини, че я е изнасилил в съблекалнята на магазин през 90-те години. Тръмп започна редовно да говори за нея по митинги из страната и това се отрази на първата присъда. През май друго съдебно жури намери Тръмп за отговорен в сексуално посегателство, но не и в изнасилване. И присъди 5 милиона компенсация на Карол за постоянните обиди и нападки към нея.