По данни на ООН от 7 октомври 85% от населението на Газа е вътрешно разселено

Терористичната атака на “Хамас” от 7 октомври изтласка израелците от техните кибуци на границата с Газа. Палестинските работници, наети в Израел, се оказаха бездомни. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA) Селия Мендоса в своя репортаж от кибуц Негба. 

70-годишния Рами Голд, ветеран от израелската армия, оцеля при терористичните атаки на “Хамас” на 7 октомври, след като използва военния си опит, за да защити своята общност. „Всеки прозорец, който виждате тук, това са прозорци на бомбоубежища и можете да видите дима, излизащ от тях“, казва Голд.

Според израелското министерство на отбраната приблизително 125 000 израелски цивилни участват в национална програма за евакуация, като около 50 000 са от северен Израел, а останалите от юг, предава VOA.

Мобилно приложение помага на хора с говорни дефекти да възстановят гласа си

Влизайки в хотела, хората се гледат един друг, но нямат какво да си кажат. И така, те се прегръщат. Помислете за това, над 1000 души се прегръщат, без да си казват нищо. Няма семейство в този кибуц, което да не е пострадало по един или друг начин.  

Атаките на “Хамас” също преобърнаха живота на жителите на Газа, работещи в Израел. До 2023 г. правителството е издало повече от 18 000 разрешителни за работа. Муатез, жител на Газа, е получил едно от тези разрешения. „Когато войната започна на 7 октомври, част от нас бяха арестувани. Много от мъжете бяха доведени тук, в Рамала. Аз съм един от тях, но се страхувам за семейството си, което остана в Газа“, посочва Муатез.  

Електрически колела сменят мотопедите в Кения (ВИДЕО)

От 7 октомври, според ООН, 85% от населението на Газа е вътрешно разселено, около 1,9 милиона души. Съпругата и децата на 40-годишния Муатез изчезнали през средата на септември, когато той отишъл да работи в Израел. Повече от три месеца по-късно прибирането у дома изглежда много различно за всеки човек, докато военните операции в Газа продължават. 

„Моля Бог да се смили над всички ни. Липсва ми семейството ми, да ги прегръщам и да съм с тях”, казва разселеният работник от Газа, цитиран от Voice of America.

Източник: vesti.bg/Voice of America