Очакват се още три машини тази година

Първата българска въздушна линейка излeтя към страната ни в сряда сутрин от производителя в Италия. Това обяви премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание. 

В четвъртък в България пристига първият от общо шест медицински хеликоптера. След години очакване за пръв път страната ни ще има собствени летателни машини, които да действат при спешни случаи. Официалното представяне ще е в петък. Благодарение на въздушната линейка ще се разрешават далеч по-бързо и донорски ситуации.

Досега само военният „Спартан” летеше в такива случаи, а последният е от вторник. 73-годишен мъж изпада в мозъчна смърт в болницата в Силистра на 29 януари. Той е транспортиран до болница „Света Марина” във Варна, където неговите черен дроб и бъбреци дават шанс на други трима човека да продължат живота си. 

Денков: Първата въздушна линейка трябва да излети днес от Италия към България

За да се случи това медици от ВМА и „Александровска болница” пристигат спешно със „Спартана”, осигурен от военновъздушните сили. „Няколко души живеят друг живот, което нас ни изпълва със задоволство и чисто човешки приятни чувства, че сме свършили нашата работа”, каза д-р Вилиян Платиканов, УМБАЛ "Св. Марина“. 

„Един донор може да спаси от четири до шест души. Затова аз призовавам за по-голяма активност. Както към координаторите, така и към хората, към които е отправено искане за донорство”, призова ръководителят на трансплантационния екип на ВМА проф. Никола Владов.

Шестте медицински хеликоптери ще бъдат разпределени в страната, така по два от тях да могат да покриват еднакъв регион. „Това са спасени животи”, заяви премиерът Николай Денков.

Спешна авиопомощ: Първата въздушна линейка се очаква у нас тази сряда

В края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, който ще бъде в Долна Митрополия. През декември  - и третата машина, в Сливен. 

„Медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти, ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение в друго, ще съдейства в донорски ситуации и ще доставя спешно оборудване, лекарства и кръв”, допълни министър-председателят. 

Останалите три хеликоптера ще пристигнат до края на 2026 г.