Все повече хора с проблеми със ставите и костите, се обръщат към природата за помощ

                В последните години започна доста да се набляга върху продукти със съдържание на колаген или такъв, който стимулира естественото производство на колаген, поради полезните му свойства за организма, в това число и поддържането на здрави кости. Все повече хора с проблеми със ставите и костите, се обръщат към природата за помощ, с цел подобряване качеството си на живот. Паралелно с това възниква въпроса - какви съставки е хубаво да има в продукт за здрави кости.

                Какво представлява колагенът?  

                Колагенът е най-изобилният протеин в тялото и представлява около 30% от общия протеин на организма. Колагенът е основният съставен елемент на кожата, мускулите, костите, сухожилията и ставните връзки и други съединителни тъкани на вашето тяло. Протеините са направени от аминокиселини. Основните аминокиселини, които произвеждат колагена, са пролин, глицин и хидроксипролин.

                Съществуват много типове колаген, но тип I и тип II взимат участие в изграждането на кожата, костите, лигаментите, сухожилията и хрущяла, който служи за опора на ставите. [1]

                Какви изменения настъпват в ставите с напредване на възрастта?

                С напредване на възрастта всички части на опорно-двигателната система, вкл. костите, претърпяват негативни изменения - намалява костната плътност, прешлените губят част от минералното си съдържание и др.

                Ставите стават по-твърди и по-малко гъвкави. Течността, която се намира в тях, започва да намалява. Хрущялът започва да се трие и да се износва. Минералите започват да се отлагат във и около някои стави - процес, известен като калцификация. Тазобедрените и коленните стави могат да започнат да губят хрущял (дегенеративни промени). Всички промени предизвикват възпаление, болка, скованост и деформация. [2]

                Какво може да помогне за облекчаване на симптомите и да спомогне за възстановяване на ставите и костите?

                Съществуват природни методи за подпомагане на здравето на ставите и костите, за подпомагане на естествения синтез на колаген и облекчаване на симптомите. Към тях спадат:

  • Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens)

               Дяволският нокът (Harpagophytum procumbens) представлява растение, което вирее в пустинята Калахари (Южна Африка). От векове се използва за облекчаване на заболявания като остеоартрит, ревматоиден артрит, тендинит и др.

               Доказано е, че Дяволският нокът притежава много ефекти, полезни за костите и ставите. Възпалението е защитен механизъм на организма срещу вредни стимули, като вредни микроорганизми, токсични вещества и увреждане на тъканите. Това, от своя страна, води до развитие на симптоми като болка, подуване, зачервяване на засегнатото място, затопляне и нарушение на функцията на засегнатия участък. Дяволският нокът притежава противовъзпалителен ефект. Клинични проучвания доказват болкоуспокояващия ефект на екстракта от Дяволски нокът при различни заболявания на костната система [3]. Както стана ясно, с напредване на възрастта, хрущялът, който покрива костта и я предпазва от търкане при движение, постепенно се износва. Дяволският нокът предпазва хрущяла от разрушаване и последващо изтъняване. [4] Не на последно място, приемът на растението може да забави развитието на остеопороза, посредством блокиране на клетките, които причиняват загуба на костна плътност.[5]               

  • Глюкозамин   

        Глюкозаминът е естествено съединение, намиращо се в хрущяла - здравата тъкан, която омекотява ставите. Под формата на добавка, глюкозаминът се добива от черупки на миди или се синтезира в лаборатория. Хората приемат глюкозамин сулфат за лечение на болезнени състояния, причинени от възпаление, разрушаване и евентуална загуба на хрущял (остеоартрит). Глюкозаминът притежава също противовъзпалителен, болкоуспокояващ ефект и има значение за поддържане на здрава хрущялна тъкан.

       В ставите се съдържа течност (синовиална течност). Функцията й е да намалява триенето между костите при движение и да им позволява да се движат свободно и безболезнено една спрямо друга. Глюкозаминът стимулира синтеза на тази течност.

   Не на последно място, счита се, че глюкозаминът насърчава създаването на определени химични съединения, включително колаген.[6]

  • Метилсулфонилметан (МСМ)

          Meтилсулфонилметанът е сяросъдържащо съединение, което може да се открие в растения, животни и хора. Сярата, която е основен компонент на метилсулфонилметанът, има важна роля в производството на колаген и глюкозамин, които са жизненоважни за здрава костна система. В допълнение, това съединение има и болкоуспокояващо действие, което може да ви помогне ако страдате от артрит.[7]

           Всеизвестно е, че редовните упражнения са необходими за добро здраве. Въпреки това, могат да причинят оксидативен стрес на мускулите и тъканите. Това може да доведе до временна болка и дискомфорт след тренировка.  МСМ може да помогне за по-бързо възстановяване след тренировка. [8]  

  • Витамин D

          Витамин D, или известен още като слънчевия витамин, е мастно разтворим и може да си го набавите от храни като яйца, мляко, сирене, кисело мляко и др. Ултравиолетовите лъчи на слънцето стимулират естественото производство на витамин D от организма. Освен за имунната система, играе важна роля и за поддържането на здрави кости. Подобрява усвояването на калций и фосфор от храната, подпомага минерализацията на костите, подпомага поддържането на мускулната функция и е от решаващо значение за здравето на костите. Ниските стойности на витамин D увеличават загубата на костна маса и това води до мускулна слабост.

  • Магнезий

       Магнезият е микроелемент, който участва в над 300 ензимни реакции в организма. Изключително важен за производството на енергия в организма. Не е учудващо, че магнезият играе ключова роля и за костната система. Около 60% от този микроелемент се намира в костите. Ако сте с по-висок прием на магнезий имате по-висока костна плътност, което е важно за намаляване на риска от костни счупвания и остеопороза.

        Renovax Rapid съчетава всички тези съставки в един продукт. С напредване на възрастта зачестяват проблемите с костната система. Започва износването на ставите, появата на симптоми и дискомфорт. Нивата на колагена започват да спадат и скоростта, с която се образува става по-бавна. За щастие, има как да повлияете на тези процеси. С приема на естествени съставки, можете да облекчите симптомите и да помогнете на костната си система.

[1] https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen

[2]https://medlineplus.gov/ency/article/004015.htm#:~:text=The%20joints%20become%20stiffer%20and,around%20some%20joints%20(calcification)

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182060/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551290/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28106392/

[6] https://www.healthline.com/nutrition/glucosamine#joint-health

[7] https://versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/msm/#:~:text=Laboratory%20studies%20have%20found%20that,which%20help%20your%20immune%20system.

[8] https://www.medicalnewstoday.com/articles/324544#allergies

[9]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9578072/#:~:text=Vitamin%20D%20enhances%20calcium%20absorption,and%20leads%20to%20muscle%20weakness.

[10] https://www.mdpi.com/2072-6643/5/8/3022