Програмата работи успешно вече 24 години

И тази година хиляди български студенти ще заминат на бригада в САЩ. Днес в посолството петима от тях получиха официално визите си по програмата „Работа и пътуване в Съединените щати”. Тя работи успешно вече 24 години.

Преди COVID пандемията годишно повече от 5000 студенти се възползваха от обмена и заминаваха да работят в САЩ през летните месеци. Въпреки че миналата година броят на студентите е бил малко под 4000, през 2024-а от посолството прогнозират завръщане към пред пандемичните нива.

Мира се подготвя за втори път да замине по програмата „Работа и пътуване в САЩ”. Първият път работи като бариста и прекарва цялото лято там. „Първо бях много доволна от моите работодатели и второ нашият университет е частен и е скъп. Това е често срещана практика от студентите на Американския университет, за да си платим таксите”, казва Мира.

За Михаил предстои пътуване до Ню Йорк. Казва, че програмата е една добра възможност, както и че няма притеснения. „Познавам още едно момче от София, което ще работи в същия кънтри клуб. Ще бъдем заедно през цялото време”, обяснява той.

Американският университет зае две първи места в рейтинга на българските висши учебни заведения

От 2000 г. до днес американското посолството е дало визи на повече от 120 000 студенти. „Тази програма дава възможност на студенти от цял свят да живеят и да работят в САЩ през лятната си ваканция по време на следването си в колеж или университет. И да се запознаят с хората и начина на живот в Щатите”, заяви Кенет Мертен, посланик на САЩ в България.

„Програмата не е еднократно преживяване. Много студенти повтарят участието си и пътуват няколко пъти по време на следването си”, каза Майкъл Дж. Гриър, генерален консул на посолството на САЩ в България.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.