„Здравната комисия трябва да стои зад министерството”, призова министърът

"Пирогов” е сериозен пример за липсата на политическа подкрепа за действията ми. Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Той защити отново решението си да поиска отстраняването на директора на "Пирогов". „Проблемът там е в управлението, в това има ли държава и какви са правомощията на принципала. Ако министърът е установил нарушения, би трябвало да може да вземе решение за отстраняването на даден директор. Резултатът беше страшен скандал в цялото публично пространство. Настъпих оголен нерв, който възбуди всички тези реакции”, заяви Хинков.

„Не се спазва принципът, че здравеопазването няма цвят. Сблъскват се най-различни партийни интереси. Това много затруднява управлението на самата система”, заяви Хинков.

По думите му няма сериозен резултат от наливането на средства в системата, а парите от НЗОК не се разходват ефективно.

Славов за Нотариуса: Контактите му са стигали до най-високото ниво в системата

„Здравната комисия трябва да стои зад министерството”, заяви Хинков. Той даде за пример това, че два пъти не е бил подкрепен от политическата сила, която го е издигнала.

„Един от депутатите от „Да, България” беше попитан: „Имате ли министър?”, на което той отговори: „Ние имаме един министър”. Аз съм от ДСБ, може би е имал предвид само „Да, България”, но ние сме коалиция”, заяви Хинков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase