Съдиите може скоро да се сблъскат и с друго дело, свързано с Тръмп

Съдиите от Върховния съд на САЩ разпитват адвоката на Доналд Тръмп, който се бори 45-ият американски президент да не бъде изхвърлен от президентските избори в отделните щати заради действията си, свързани с нападението над Капитолия през 2021 година. Делото ще има сериозни последици за изборите през ноември, коментира агенция Ройтерс.

Деветимата съдии изслушваха жалбата на Тръмп срещу решението на Върховния съд на Колорадо от 19 декември за дисквалифициране на милиардера от бюлетината за първичните избори на републиканците в щата съгласно 14-ата поправка на Конституцията на САЩ, след като е установено, че той е участвал в бунт.

Раздел 3 от 14-а поправка забранява заемането на публични длъжности на всеки "служител на Съединените щати", който е положил клетва "да защитава Конституцията на Съединените щати", а след това "е участвал във въстание или бунт срещу нея или е оказвал помощ на нейните врагове".

14-ата поправка е ратифицирана след Гражданската война в САЩ от 1861-1865 г., по време на която отцепилите се южни щати, разрешаващи практикуването на робство, въстават срещу правителството на САЩ.

Съдът отхвърли искането на Тръмп за имунитет срещу съдебно преследване

Адвокатите на Тръмп твърдят, че той не е обект на формулировката за дисквалификация, тъй като президентът не е "служител на Съединените щати", че разпоредбата не може да бъде прилагана от съдилищата, ако няма законодателство на Конгреса, и че той не е участвал във въстание.

Привърженици на Доналд Тръмп нападнаха полицията и нахлуха в Капитолия, за да попречат на Конгреса да удостовери победата на Джо Байдън. Преди това Тръмп произнесе подстрекателска реч пред поддръжниците си, като им каза да отидат в Капитолия и да се "бият като дявола". След това в продължение на часове той отхвърляше молбите да призове тълпата да спре и да се изтегли.

В началото на днешното заседание съдиите разпитаха адвоката на Тръмп Джонатан Мичъл. Самият бивш президент не присъстваше в залата. Вместо това той е останал в дома си във Флорида и планирал да пътува до Невада, според източник, запознат с плановете му. Там днес ще се проведе събрание, на което ще бъде подкрепена номинацията му за кандидат на Републиканската партия за президент.

Днес десетки демонстранти се събраха пред бялата мраморна сграда на съда в слънчевата и хладна зимна сутрин. Някои от тях държаха плакати с надписи: "Провален преврат", "Премахнете Тръмп" и "Тръмп е предател". От съображения за сигурност, полицията постави барикади около сградата на съда.

Консервативното мнозинство на Върховния съд от 6-3 съдии включва трима съдии, назначени от Тръмп.

Съдът в Лондон прекрати делото, заведено от Тръмп, срещу частна фирма за разследвания

В интервю в четвъртък сутрин с водещ на консервативно радиопредаване Тръмп заяви, че съюзниците на президента Джо Байдън се опитват да използват случая в Колорадо, за да го отстранят от президентската надпревара.

"Те искат Върховният съд да се произнесе или да гласува, за да ме извади от надпреварата. Това би било много ужасно. Става въпрос за гласовете. Става дума за нашата конституция", , каза 45-ият американски президент.

Съдиите може скоро да се сблъскат и с друго дело, свързано с Тръмп. В понеделник изтича крайният срок, в който той трябва да поиска от Върховния съд да се намеси, след като апелативният съд на САЩ отхвърли искането му за имунитет по едно от двете дела, по които срещу него са повдигнати наказателни обвинения, свързани с усилията му да отмени загубата си на изборите през 2020 г. от Байдън.

Заради делата, Върховният съд ще играе централна роля в президентската надпревара. Подобен прецедент не се е случвал от историческото решение по делото "Буш срещу Гор", с което републиканецът Джордж У. Буш спечели президентския пост над демократа Ал Гор през 2000 година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase