Програмата има за цел да помогне за преодоляването на разликата между половете в технологичната индустрия

На 12 февруари 2024 г., понеделник, започва регистрацията за глобалната програма "Women in tech", която има за цел да помогне за преодоляването на разликата между половете в технологичната индустрия, като се даде  възможност на безработни жени и такива, които търсят преквалификация, да придобият основни дигитални умения.

Програмата се осъществява съвместно с Министерството на труда и социалната политика, Висшето училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България като част от тристранен меморандум за сътрудничество.

Курсовете ще бъдат безплатни и ще се провеждат във Висшето училище по телекомуникации и пощи в дигитална класна стая, специално оборудвана от Хуауей Технолоджис България. Освен от уебсайта, информация ще може да бъде получавана и в бюрата по труда.

Първият курс започва на 9 март 2024 г. Занятията ще се провеждат през уикендите с цел да се отговори на нуждите и ангажиментите на всички участващи, като групите ще са до 10 човека, за да може всеки да получи индивидуален подход и внимание.

Програмата е подкрепена от жени-посланици, които са успешни в ролите си: Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България; Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика; Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа, проф.Миглена Темелкова - ректор на ВУТП, Андреана Атанасова – председател на Алианса за технологичната индустрия, Жанет Захариева - главен съветник на Vivacom; Кристина Ескенази – член на УС на AI Клъстер България; Ваня Ананиева – собственик на училища „Интелект“ и основател на благотворителната инициатива „Предай нататък“; Надежда Генова – изпълнителен директор на „Поликомп“; Рая Гунчева – директор на отдел за връзки с обществеността в Хуауей Технолоджис България.

Желаещите да се запишат за курсовете за основни цифрови умения ще могат да го направят през специален уебсайт, който ще предоставя и подробна информация за програмата.

Линк към сайта: https://www.utp.bg/programa-women-in-tech-jenite-tehnologiite/#