Събитието ще се състои на 29 февруари

„Големият взрив“ е първата по рода си благотворителна изложба на картини, създадени от младежи с интелектуални затруднения. Творбите впечатляват с абстрактно изкуство и предлагат един по-различен поглед към света. Организатори на събитието са Фондация Сошъл Фючър - Jamba, Proface и Event Cafe Boutique.

Събраните средства ще бъдат използвани за ремонт на обект в квартал „Лозенец", за превръщането му в социално предприятие за обучения, разкриващо и работни места за служители с различни възможности.

„Нашата цел е да подкрепим развитието на хората с различни възможности, да създадем ново социално предприятие с база за кулинарни и бариста обучения със съпътстваща арт терапия, да променим обществените нагласи“, казва Йоана Колева, председател на фондация “Сошъл Фючър” и директор на Jamba - Хъб на възможностите.

"НИЩО ЛИЧНО": „Училището за родители“ на Бате Емо, който помага на деца със СОП

Идеята тръгва от усилието на фондацията да адаптира нови възможности за реализация на младежи с увреждания, посещаващи нейния кариерен център – „Jamba – Хъб на възможностите“. Пепа Стоянова прегръща идеята и започва да обучава младежите напълно доброволно. До този момент от фондацията предлагат на младежи с интелектуални затруднения курсове по кулинарни умения по програма на Столична община. Менторите им виждат, че освен в готварството, те са добри и в други области и ги насърчават да се занимават с различни техники на рисуване. След всяко занятие остава картина, носеща определена красота и смисъл.

„Големият взрив“ стартира с онлайн базар, който е през целия февруари. На 29 февруари, на официална церемония, ще е и откриването на същинската изложба. Актрисата Яна Маринова ще е водещ на събитието, а сред официалните гости и благодетели са министри, посланици, представители на държавни институции, бизнес, неправителствени организации и други дарители. Патрон на събитието е д-р Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика, която ще открие събитието с приветствени думи. Сред гостите в програмата са Дара Екимова, която ще поздрави присъстващите с новата си музика, и Ивайло Захариев, който ще представи пърформънс с групата за синхронно пеене „Жестим“.

Онлайн базарът ще е активен до края на изложбата 7-ми март и всеки ще може да купи картина чрез онлайн заявка. Произведенията могат да се видят ТУК.

Информацията ще бъде там през целия февруари, за да провокира интерес към събитието и да привлича нови добротворци, а също и да насърчава други талантливи хора с увреждания да изработват още нови творби. След откриването на изложбата на 29 февруари, тя ще бъде отворена до седми март, в работното време на галерията.

„Подкрепяйки таланта на един, ние подкрепяме всеки да твори, да развива способностите си и да има смелостта да ги покаже пред публика, за да се конкурира наравно с колегите си, без оглед на здравословни и други ограничения.“ – казва Йоана Колева.

Повече за Йоана Колева и Jamba вижте ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase