По думите ѝ проблемът идва основно от това, че няма "ясно разписани отговорности и ангажименти" от страна на управляващите

Правителството трябва да има единна вътрешна и външна политика. Не става въпрос за състезание, а за държавна политика, която трябва да бъде убедителна и България трябва да има предсказуемост в тази сложна геополитическа ситуация. Това мнение изрази в предаването „Офанзива” по NOVA News бившият министър на външните работи Надежда Нейнски, коментирайки трусовете в управлението на фона на предстоящата ротация. 

„Аз има опит с меморандуми, въпреки че съм ги подписвала като външен министър, а не като политически лидер. Но според мен големият проблем на това управление е, че започна без да има ясна структура на взаимодействие между двете коалиции. На практика няма  коалиционно споразумение. Това, което трябваше да бъде направено е, че този договор трябваше да бъде създаден още в самото начало на евроатлантическото мнозинство и на излъченото от него правителство Защото най-важното за това мнозинство е то да бъде реформаторско. За да може да бъдат извършени реформите обаче – трябва да има ясно разписани отговорности и ангажименти. Това е и в основата на проблема в момента. Че след 9 месеца излиза един документ, който на първо място е меморандум, а не коалиционно споразумение. Тоест е позицията на едната коалиция”. С тези думи Нейнски коментира отказа на Мария Габриел да подпише меморандума, предложен от партньорите в управлението.

По думите ѝ „най-ужасното нещо е да има външна политика, и политика изобщо, на два гласа”. „Защото ние говорим за евроатлантическо мнозинство и за евроатлантически кабинет. Това правителство трябва да има единна вътрешна и външна политика. Ако говорим за достъпа на  политическите сили и контакта с партньорите навън – това става чрез политическите семейства. Така е изградена европейската политика. Тя почива на взаимодействие в рамките на политическите семейства и изработването на политики в тях. Тоест гласът на отделните политически сили се чува и достъпът е през политическите семейства", обясни Нейнски.

Политическите лидери с нова размяна на реплики заради поста на външния министър (ОБЗОР)

И допълни: "Колкото до държавната политика, тя може да бъде една единствена, ако искаме да бъде успешна. И в този смисъл по политическата логика, когато има коалиционно споразумение между две политически формации, независимо от две партии или две коалиции, обикновенно постът на външния министр се заема от партньор. И тогава по логически път ще има размяна на тези позиции. А не в рамките на някакви договорености, кой на кого, какво бил обещал. И смятам, че това е изключително зле и вътрешно, и външно политически". 

Нейнски коментира и предупреждението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че "едни предсрочни избори 2 в 1 могат допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидени последици". "Изборите никога не могат да бъдат заплаха. Тоест, изборите идват тогава, когато по друг начин не могат да бъдат решени дефицитът в доверието и вътрешните противоречия. Тоест, ние трябва да гледаме на изборите като на една възможност за решаване на проблем, а не като за създаване на такъв. Това, което вероятно се визира в момента е по-скоро геополитическият контекст, в който биха се извършили едни избори. Защото геополитическата ситуация е изключителна. 2024 година е година на много избори за света.  Отдавна не е имало толкова много избори", заяви тя. 

На прага на ротацията: За отношенията в "сглобката" и ходовете преди изборите за ЕП

Според нея, "геополитическата обстановка, която пряко засяга нас може да предизвика някакъв наказателен вот, ако политическите лидери не съумеят да покажат ясен дневен ред". "Но дестабилизация и недоверие може да бъде предизвикано и ако начинът на управление повдига много въпроси и създава много разочарования. Защото не е тайна за никого, че тези две коалиции се събраха по принуда, създавайки това геополитическо мнозинство. Те имат много различия помежду си. Но тук не става въпрос за състезание. Тук става въпрос за държавна политика, която трябва да бъде убедителна и България трябва да има предсказуемост в тази сложна геополитическа ситуация", категорична е Нейнски. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase