Експертите Явор Куюмджиев и Виктор Минчев с коментар по темата

Рисковете от либерализацията на пазара на ток и идеите за поскъпване на тока с 5% и отпадане на евтините нощни цени коментираха Виктор Минчев от „Свободен енергиен пазар“ и енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Основната защита на свободния пазар е конкуренцията, каза Минчев. Куюмджиев допълни, че от 1 юли вече не КЕВР, а МС определя цените на тока. Той посочи, че средната сметка на домакинство ще се вдигне с около 4-5 лв. Куюмджиев допълни, че измежду голямата конкуренция от 50 търговци ще може да се избира след 1 януари 2026 г. На свободен пазар ще се излязат ЕРП-тата, поясни той.

Георги Касчийски: Ако проектът за АЕЦ “Козлодуй” пропадне, никой няма да носи отговорност

Минчев каза, че и в момента битовите потребители може да сменят доставчика си на ток. По негови думи ЕРП-тата само ще предоставят свързаността, а снабдяването ще бъде на свободен принцип.

„От 50-60 доставчици на ток останаха 4 или 5“, каза Куюмджиев. Минчев не се съгласи и посочи, че има информация „за доста повече хора на свободния пазар, които оперират и са конкурентоспособни“.

Зелена енергия от „перки” в Черно море: „За” и „против” офшорните вятърни паркове

Куюмджиев каза, че няма риск потребителите да останат без ток, ако компанията фалира, но отговорността за определяне на конкретен доставчик е еднолична. Той поясни, че другият риск са цените. 

Повече от разговора гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase