Това не бива да влияе за оценката на министър Тагарев, категоричен е той

„Има проблеми в предоставянето на военна помощ за Украйна, но те са в координацията между различни министерства и механизма за планиране на такъв тип сложни операции, включително във взаимодействие с нашите съюзници. Това може да бъде преодоляно. Не смятам, че оценката за дейността на българския военен министър Тодор Тагарев може да бъде градена във връзка с предоставяне на помощта за Украйна”. Това заяви бившият военен министър Велизар Шаламанов в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

Радев: Искам да видя повече от Тагарев

Той е категоричен, че Тагарев има амбициозна управленска програма, която трябва да демонстрира постигане на резултати в комплектоване на нашата армия със способни военнослужещи.

„Намаляване на американската помощ за Украйна води до отслабване капацитета на страната за отпор на руската агресия. Но има събуждане в Европа, че трябва да има повече помощ за Украйна и че континентът трябва да се замисли за увеличение на способностите за отбрана. Все повече трябва да гледаме към Париж, Берлин, Лондон и към София. Отбраната е отговорност на всички нас, включително и на София”, категоричен е бившият военен министър. 

Приднестровието поиска от Русия защита срещу Молдова, Москва заяви, че това е неин приоритет

Относно думите на френския президент Еманюел Макрон, че може да се стигне до изпращане на войници от страните от Европа в Украйна, Шаламанов смята, че това е мислене тип „стъпка напред”. Според него така Макрон е заявил, че Европа не може да допусне Украйна да загуби тази война. „Ако Украйна загуби, заплахата за континента нараства. Да не забравяме, че след излизането на Великобритания, Франция е единствената ядрена сила в ЕС и с много опит по целия свят в сферата на сигурността и отбраната. Това може да е възможност на президента Макрон да демонстрира лидерство в сферата на отбраната, на сигурността. Този опит на президента Макрон е планиране по сценарии. Когато изключим който и да е сценарий, може да бъдем изненадани. Основният проблем на Европа, че в тези 24 години на 21-ви век беше изненадвана няколко пъти и то стратегически”, каза Шаламанов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase