Той е създаден от института INSAIT към Софийския университет

Представиха първия достъпен изкуствен интелект на български език. Той е създаден от института INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и предизвика сериозен интерес. Само за няколко дни хиляди граждани и стотици български държавни и частни организации заявиха достъп до технологията. 

Преди две седмици моделът зад него беше пуснат. Днес всеки един може да зададе въпросите си, което прави България една от малкото държави, която има собствена версия. Той може да бъде използван и за учебни цели, за да генерира тестове и изпити.

Проф. Мартин Вечев, който е един от разработчиците му, сподели, че само за 14 дни редица фирми са се възползвали от технологията. "Няколко компании започнаха да го внедряват. Той е специализиран за българската фактология и история, работим с редица институции и издателства, за да се набавят повече данни, на които да се обучи моделът", обясни той.

Европейският съюз с правила за контрол на изкуствения интелект

Сред най-нетърпеливите да задават въпроси на BgGPT са учителите. Като историка Калин Танев, който използва изкуствен интелект почти във всеки свой учебен час. И вместо да ги спира, той стимулира учениците да се допитват до него, стига да мислят критично, и да проверяват източниците.

Урок в 9 клас в навечерието на 3 март е пример за това. "На мен ми стана интересно откъде идва този призив “Свобода или смърт”. Започнах с изкуствения интелект на Google да търся първоизточника. Оказа се, че един от бащите основатели е изказал това нещо на конгреса във Филаделфия. Но най-интересното е, че успях да го накарам да ме закара чак до библиотеката на конгреса, където той ми извади документа в оригинал", разказва учителят по история Калин Танев. 

Учителят проверява какво знае BgGPT по въпроса: “Кой въвежда в Българското Възраждане девиза Свобода или Смърт?” Допълнителните въпроси го довеждат до достоверни документи и източници, което показва, че може да се довери и на този изкуствен интелект.

"През този изкуствен интелект по един прекрасен начин можем да покажем кои сме ние на света. Проблемът е, че има много да се учи, според мен", допълва той. 

Признават го и разработчиците му. "Все още халюцинират, все още правят много елементарни грешки", посочва Вечев. 

И макар, че още на старта BgGPT разбира от законодателство, финансови въпроси или изготвя тестове по история, потребители в социалните мрежи също го хващат в грешка при елементарни въпроси.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase