По думите му СДС би искала новият председател на ЕК да има специално отношение към българското присъединяване в Шенген

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Букурещ, където днес започва срещата на Европейската народна партия, на която ще се определи бъдещият кандидат за поста председател на Европейската комисия. Там са още Мария Габриел и Румен Христов.

"Предложихме разумно споразумение с продължителност от три години, за да се даде стабилност в страната. Това заяви съпредседателят на ГЕРБ-СДС Румен Христов, който е на конференция на ЕНП в Букурещ.

По думите му СДС би искала новият председател на ЕК да има специално отношение към българското присъединяване в Шенген. „Еврозоната също е голяма цел пред мнозинството в парламента. Уставът позволява да бъде издигнат кандидат в последния момент. Безспорен лидер засега се очертава Урсула фон дер Лайен. Тя може да продължи тенденцията да бъде избрана за втори мандат, за да има приемственост”, посочи той.

Борисов: Партията ни е мила, но държавата е над всичко

„Ще проведем разговори с представителите на ЕНП от другите европейски страни. Всичко сочи, че партията ще бъде първа политическа сила след евровота. Заедно с партията на европейските социалисти и „Обнови Европа” на Еманюел Макрон, правят възможно отпадането на „Зелените” от коалицията, което е добре за българските земеделци”, коментира още Христов.

Според него водещите лидери в Европа са се противопоставили на изпращането на войници в Украйна, а България също подкрепя тази позиция.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase