През 2021 г. е уволнен от руската държавна телевизия

Седем години затвор получи руският журналист и блогър Роман Иванов. Той е осъден заради публикуването на постове в социалните мрежи, критикуващи нападението срещу Украйна, предаде Франс прес.

Съдът в Корольов, малък град на 6 км североизточно от Москва, призна 51-годишния Иванов за виновен в "разпространение на невярна информация" за руската армия в три поста, публикувани в социалните мрежи Телеграм и ВКонтакте. Един от тях той е говорил за събитията в украинския град Буча, където през април 2022 г. бяха открити телата на убити мирни граждани. Киев обвинява руската армия за тези масови убийства, обвинение, което Москва винаги е отричала. 

Марина Овсянникова: Всеки човек може да разбере - Путин уби Навални

Веднага след обявяването на присъдата поддръжниците на журналиста, събрали се в коридорите на съда, скандираха "Рома (умалително от Роман, бел. АФП), ние сме с теб. Не си сам!", съобщи журналистка на АФП, намираща се на място. Майката на осъдения, Ала Иванова, заяви пред медиите, че обвинението е "изфабрикувано". "Той се бореше за хората, помагаше им", добави тя.

Роман Иванов беше задържан през април 2023 г. Той не се призна за виновен и заяви, че процесът срещу него се вписва в рамките на "репресиите" срещу критичните към Кремъл гласове, отбелязва АФП. "Бих искал да помоля за прошка всички украинци, на които нашата страна е причинила мъка", заяви той пред съдиите, като добави: "Журнализмът в Русия вече не съществува". 

От заплахи до арести: Как Москва преследва неудобните за властта журналисти

Работил като спортен журналист в руската държавна телевизия, през 2019 г., Иванов създава свой собствен канал в youtube, където критикува корупцията на местното кметство, изборните измами и проблемите, свързани с околната среда.

"Едно от най-тежките последствия от този процес за мен е, че хората в Корольов ще останат дълго без помощта ми", добави той. Поради заеманите от него позиции той беше уволнен от руската държавна телевизия през 2021 г. През последните месеци работеше за независимото онлайн издание РусНюз. Друга журналистка от същото издание, Мария Пономаренко, беше осъдена миналата година на 6 години затвор за публикуване на пост в Инстаграм, критикуващ руската офанзива в Украйна.

За последните две години в Русия са били задържани над 20 000 души, обявили се против конфликта в Украйна, според неправителствената организация ОВД-Инфо.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Асен Георгиев