Иво Инджев разказва: Историята на Руската освободителна армия, сражавала се срещу СССР

Новата рубрика в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS, "Забранената история", представя факти, премълчавани години наред. Първият епизод разказва за руснаците, които са се сражавали на страната на Третия райх.

22 юни 1941 г. - начало на операция „Барбароса“. Нацистка Германия напада Съветския съюз. Огромна военна групировка, наброяваща близо 4 млн. души, започва мащабна офанзива. Дивизиите на Вермахта са пресрещнати от 37-а съветска армия водена от генерал-майор Андрей Власов. Нацистите обаче му нанасят съкрушителен удар. 37-а армия е обкръжена, Андрей Власов се спасява на косъм. Година по-късно той е повишен в генерал-лейтенант и се включва в битката за Москва като командир на една от армиите в отбраната. Нацистите отново му нанасят поражение. Генерал Андрей Власов попада в германски плен. След освобождаването му той оглавява Руската освободителна армия, една от най-големите военни групировки, която започва да се сражава срещу Съветския съюз.

Журналистът Иво Инджев разказва за тази военна част, съставена е главно от руснаци, но и с представители на останалите народи в СССР.

Разговорът гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase