Коментар на адвокат Явор Нотев

Градският прокурор на София Илияна Кирилова отказа да се яви пред парламентарната комисия, която разследва дейността на убития Мартин Божанов по прякор Нотариуса. Могат ли обаче промените в Конституцията и подготвения нов Закон за съдебната власт да предотвратят създаването на паралелни мрежи в храма на Темида?

Стана популярна позицията, при която всички юристи, магистрати и представители на адвокатурата имаха повод да кажат, че за първи път чуват името на Нотариуса. Не се отличавам от тези, които ще кажат, че не го познават. Аз не го познавах и името му е новина за мен. Няма да скрия, че се е говорило за възможности, конкретни дела, особено с големи интереси, да бъдат решени с посредници, които са сочени като хора, които биха могли да помогнат в съответния спор. Това коментира в предаването „Офанизва с Любо Огнянов” по NOVA NEWS адвокатът Явор Нотев.

Инспекторатът на ВСС: Нямаме сигнали за влияние над магистрати от Нотариуса

По думите му съществуването на „SS” клуб не му е било известно.

Той коментира и противопоставянето между районната и градската прокуратура. „Видимата част на конфликта се формализира чрез противопоставяне на двете институции. Аз бих разделил прокурорите на други категории. Тези, които почтено и честно вършат своята работа не би трябвало да имат конфликт с прокуратурата, която низходяща за тях или с висшестоящата прокуратура. Тези отношения са уредени по закон и няма никакъв повод за конфликт”, добави Нотев.

Според него промените в Конституцията са били доста спорни от етапа на тяхното обсъждане. „Спорните въпроси, които се отнасят пряко до съдебната система касаят състава на ВСС, разделянето му на две части и различния режим, на който са подложени тези две части. Тази диспропорция между политическа и професионална квота, за която се говори в прокурорския съвет, съпоставен със съдийския съвет, където съотношението е малко по-различно и професионалната квота има своето преимущество ми се струва разговор, който недооценява изискванията и нивото, на което трябва да отговарят членовете на ВСС и в двете му части. Стремежът трябва да бъде там да попадат изключително морални хора, които не биха се поддали на въздействие”, каза Нотев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase