"Не виждаме правителсто на малцинството в рамките на този парламент, което бихме подкрепили", заяви зам.-председателят на ПГ на БСП

„Очаквахме такива политически трусове и предупреждавахме за тях в течение на тези 9 месеца от така наречената започнала ротация. Не само че предупреждавахме, но и давахме конкретни примери. Но и това не беше нужно, тъй като тези, които са в „сглобката”, дадоха достатъчно примери за това, какво всъщност правят пред очите на цяла България. Още в самото начало, когато започнаха да говорят за това, че в регулаторите, които са независими, трябва да има политически фигури. След това се скараха за постове. Затова казвахме на хората да очакват да се пазарят и да се карат. И в момента едните са като сърдити момченца, а другите – отварят врата, която всъщност е затворена.  Това заяви в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS зам.-председателят на ПГ на БСП Иван Ченчев, коментирайки политическите трусове в страната през изминалата седмица.

По думите му „тези политически субекти никога не са искали да водят конструктивни преговори”. „Непрекъснато наслагваха условия след условие, кое от кое неизпълнимо за едната или за другата страна. И ГЕРБ, и ПП непрекъснато наслагваха условие след условие, за да станат невъзможни и да взривят преговорите”, категоричен е Ченчев. И допълни: „Въпросът е, че държавата е заложник на всичко това. Обезличиха институциите. Направиха го по един абсурден начин. Отвращават хората от политическото пространство. Може би това е целта? Тй като едините ис имат собствена полирическа визия, а другите - друга. Но за първите девет месеца успяха да постигнат личните си интереси през пазарлъците, но не и резултати за държавата.  Изпраха се взаимно. Върнаха имунитети, паднаха дела и така нататък. Дотук всичко е в личната им полза и за собственият им интерес", категоричен е Ченчев. 

Свиленски: На ход са избирателите - да покажат на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че не трябва да се допират до властта

И подчерта, че "са вкарани само 11 закона от тези 80, за които уж се договаряха евроатлантически насочените". "11 са влезли в залата и гласувани в Народното събрание. Това не е нормално. Това не е реалната политика", посочи той. И обясни, че "Шенген по въздушно-капков път е обидно за хората". "3% е стокообменът по въздух. Всичко останало минава по сухопътни граници. Обидното за хората е, че по този начин ние се съгласяме като пълноправен член на ЕС да ни третират като някаква втора ръка граждани. На нито една държава членка не ѝ е посочено това условие или някакво друго въобще условие, за да влезе в Шенге", категоричен е Ченчев. 

На въпрос как БСП ще гласува при внасянето на състава на правителството на Мария Габриел той отговори: "Ние еднозначно сме казали, че в такива "сглобки", в други подобни "сглобки", въобще в начина, по който се заражда нещо мъртвородено - няма как да участваме.  Трябва да има национални приоритети. Да има мнозинство по национални приоритети. Защото има достатъчно кризи в различните сектори, които трябва да се решават, да се казва не за утре, а още от вчера", подчерта зам.-председателят на ПГ на БСП. 

Той подчерта, че не "виждаме правителсто на малцинството в рамките на този парламент, което бихме подкрепили". "Този парламент трябва да прекрати своето съществуване", заяви той. И допълни: "Аз смятам, че разговори не текат. В парламента разговори за ротацията не видях. Петък беше изключителен дън. Една суматоха в кулоарите на парламента. И никой от управляващата "сглобка" не знаеше какво и кога ще се случи. Самите те се питаха помежду си. И не знаеха отговора. И само вдигаха рамене и чакаха някъде по столовете, там в кулоарите".

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase