Какви симптоми има нарколепсията?

Художничката Станка Желева, дъщеря на президента Желю Желев, тази седмица разказа за много тежки моменти, през които семейството ѝ е минало през последните години. Дъщеря ѝ Ана Луна е била диагностицирана с рядко заболяване, за което има лекарство, но това ще бъде така само до 18-ия рожден ден на момичето, който е тази есен. В България голяма част от хората с редки заболявания на практика не получават лечение след навършване на пълнолетие. Тази неделя Станка застана пред Мария Йотова, за да разкаже повече за това как се борят с детето ѝ.

„Беше много диво дете. Когато стана на 8 години, започна за заспива през деня, да става нервна, да се кара със сестра си, да рисува рисунки с много кръв и да напълнява. Започнахме да ходим по доктори, физиотерапевти, ендокринолози, психолози. Нещата ставаха все по-зле. В един момент кошмарите бяха толкова силни, че не спеше през нощта. Беше непрекъснато изморена, не искаше да вижда хора. Това продължи 7 години. След това на рождения й ден прочетох във Facebook пост на момиче, което разказва за заболяването нарколепсия. Осъзнах, че всичко това го преживяваме ние”, разказа Станка.

По думите й това е хронично автоимунно заболяване, при което мозъка престава да произвежда хормона урексин,, който регулира съня. 

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase