Това реши парламентът на днешното заседание

Над 500 хиляди пенсионери да получат по 75 лв. за Великден. Това решиха депутатите на първо четене в пленарната зала. За целта ще бъдат нужни 40 млн. лв. Дебатът се проведе под знака на това чие правителство е направило повече за пенсионерите.

От ГЕРБ-СДС поискаха  всички, които са под линията на бедност да вземат по 75 лв. еднократно. „Възраждане” настоя за 100 лв. добавка за всички пенсионери, а предложението на БСП ще бъде внесено между първо и второ четене. Идеята на социалистите е да се дадат по 100 лв. на възрастни хора с минимална пенсия и по 50 лв. за всички останали. Финансовото ведомство обаче продължава да смята, че е по-добре да има увеличение на пенсиите, отколкото еднократни помощи.

Партиите излязоха с различни предложения за великденски надбавки за пенсионерите

„Добавката от 75 лв. е форма на солидарност, която всички ние трябва да проявим. Не мисля,че за управленската немощ трябва да плащат българските пенсионери. Изборите ще бъдат на 9 юни, а днес знаете коя дата сме. Абсурдно е да се говори, че някой иска да има предизборни дивиденти”, смята Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

„Да подсигурим на всички пенсионери по 100 лв. добавка, с която да посрещнат достойно празниците, които предстоят”, призова Георги Георгиев от „Възраждане”.

Предложенията срещнаха съпротива в лицето на ПП-ДБ. От там смятат, че пенсиите трябва да се увеличават трайно, а не да се дава само по празници.

„Предлагате държавата да плати вид социални подаяния на пенсионерите, а в също време декември, когато гледахме бюджета на ДОО вас, от „Възраждане”,  ви нямаше в зала. В момента се опитвате да си купувате гласове, признайте си го”, контрира Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Трябва ли да има великденски добавки не само за пенсионерите

Одобрение обаче дойде от БСП и ИТН.

„Ще подкрепим решението, но това е жест, който не решава проблема”, смята Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„От БСП не ревнуваме,че други направиха предложенията и ще ги подкрепим. Ще внесем между първо и второ гласуване всички пенсионери да получат коледни добавки, но диференцирано”, заяви Георги Гьоков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Саня Петкова, БТА