Бюджетна комисия прие идеята на ГЕРБ и ДПС

Продължават предложенията на партиите за великденски добавки за пенсионерите. На Бюджетна комисия вече приеха едно и отхвърлиха друго искане на първо четене. Появи се и трето.

До Великден остава точно месец. Дали пенсионерите ще получат допълнителни пари за празника остава под въпрос. Финансовото ведомство продължава да смята, че е по-добре увеличение на пенсиите, отколкото еднократни помощи.

Предложенията са: ГЕРБ и ДПС искат всички, които са под линията на бедност от 526 лева да вземат по 75 лева. „Възраждане” са с по-щедро предложение – 100 лева добавка за всички пенсионери. БСП също имат идея – по 100 лева на пенсионерите, които взимат минимална пенсия и по 50 лева за всички останали.

Сметката на ГЕРБ и ДПС  е, че за да получат всички под линията на бедност 75 лева, ще са необходими 40 милиона лева.

„Целта е да бъде подпомогната тази част от българските пенсионери, които получават пенсии, както и добавките към нея, в размер до 526 лева“, каза Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Трябва ли да има великденски добавки не само за пенсионерите

„Възраждане” смятат да вземат пари от частните пенсионни фондове или така нареченият „втори стълб“, за да осигурят парите. Защото според изчисленията им са необходими 204 млн. лв. само за Великден.

По този начин ще има възможност от държавния бюджет да бъдат платени още по 100 лева за Коледа“, каза Йордан Тодоров от „Възраждане”

От Националния осигурителен институт, които трябва да разплатят парите при окончателно решение, обясниха, че 40 милиона лева могат да бъдат намерени, но не и 204.

Весела Караиванова – Подуправителят на НОИ Весела Караиванова каза, че това е голям финансов ресурс и без трансфер от централния бюджет няма как да се случи.

Министерството на финансите обаче не променят позицията си и не са склонни да намерят пари за добавки.

„Увеличенията в пенсиите следва да са трайни, и конкретни, по възможност за всички, а не само за някои“, заяви заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

В крайна сметка бюджетна комисия прие идеята на ГЕРБ и ДПС и отхвърли тази на „Възраждане”. Междувременно, БСП излязоха със свое предложение, което предстои да бъде обсъдено и гласувано. Те предлага 50 или 100 лева добавка, в зависимост от размера на пенсията.

„Целта ни е да помогнем на всички пенсионери, но да бъде справедливо“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите предлагат парите да дойдат от централния бюджет.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase