Коментар на бившия социален министър Христина Христова

Бившият социален министър Христина Христова коментира, че е останала изненадана от решението на парламента да спре финансовия министър в оставка Асен Василев да се разплаща с държавния бюджет. Тя посочи, че има гласуван Закон за бюджета на държавата за 2024 г., с който се разпорежда правителството в лицето на финансовия министър.

В „Пресечна точка” тя засегна и дискусията „за” или „против” осигуряването на великденски добавки за най-бедните пенсионери. „Винаги решението за коледните или великденските надбавки е политическо. По никакво начин не е свързано с пенсионната система”, добави Христова.

Помощ за пенсионерите: Ще се намерят ли пари за надбавки за Великден

Бившият социален министър обясни, че добавките са социални плащания, които са жест от държавата към хората в трета възраст. „Изказването на финансовия министър, че е по-добре да се погрижим за увеличение на трайните пенсии, вместо да даваме добавки, както и самото решение на парламента да се потърсят вътрешни резерви в бюджета на държавното обществено осигуряване, се базират на неправилното разбиране за това какво са добавките”, каза още тя.

Социалната комисия в НС: Великденски добавки за най-бедните пенсионери трябва да има

Според нея осигуряване на добавки за пенсионерите, би означавало множество възрастни хора да не получат никакво допълнително финансиране, поради липсата на право да получават пенсия. „Трябва да се търси трайно решение – да се подготви системата за социално подпомагане. Така хората, които получават доходи под линията на бедност, също ще могат да взимат добавки”, посочи още Христова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase