Една история за майка и дъщеря, които създават творчество

Вдъхновяваща история за майка и дъщеря, които създават творчески ателиета, където изкуството оживява и се превръща в част от ежедневието на всеки участник.

С тях ни среща стажант-репортерът ни Катерина Грънчарова.

Реплики на картини изложени в известни европейски галерии оживяват върху тениски. Оригиналите на творбите са дело на световно известната българска художничка Цветелина Русалиева.

Неда Малчева и вдъхновението ѝ да прави карикатури

Тя решила да пренесе изкуството си в творчески работилници.

 „Често хората ни питат защо точно тениски и ние обясняваме, че това е дизайн, които те си правят сами и го носят върху себе си. Със своите собствени произведения нещо по различно нещо по интересно до този момент”, обясни Цветелина Русалиева.

„Нищо лично”: Историята на Виолета, която създава изкуство върху обувки

Идея за това и дала първородната и дъщеря Християна Димитрова, която е специализирала дизайн.

 „Исках да направим нещо съвместно и да съчетаем нашите две поприща. С рисуването върху тениски или други дрехи и аксесоари съчетаваме рисуване и мода”, добави Християна Димитрова.

С течение на времето двете дами изграждат творчески тандем.

Първоначално в творческите работилници участвали случайно провокирани хора, но постепенно те самите запалили към рисуването върху тениски и други последователи.

Наскоро Цветелина и Християна предизвикаха истински фурор сред артистичните среди в Република Северна Македония. Повод за това стана изложбата „Бъдеще” Тя е третата от поредицата авторски изложби на Цветелина Русалиева, включени в общия художествен проект ”Пътуване във времето”.

Изложбата се организира със съдействието на Българския културно-информационен център в Сскопие. В две от творческите работилница участваха представители  на дипломатическия корпус и делегацията на ЕС в Северна Македония.

Цветелина и Християна имат намерение да организират подобни творчески работилници и в други европейски държави, където има големи български общности.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase