С обещания за борба с корупцията, нов морал и промяна на статуквото Сакскобургготски спечели парламентарните избори

На днешната дата, точно преди 23 години Симеон Сакскобургготски обяви, че влиза в политиката. С обещания за борба с корупцията, нов морал и промяна на статуквото той спечели парламентарните избори.

Един от най-приближените до Симеон Сакскобургготски професор Огнян Герджиков, който беше председател на парламента по това време. Години по-късно той оглави и първото служебно правителство назначено от Румен Радев. Част от него бяха ярки лица от целия спектър на политиката. След като изгледате нашият разговор може би ще си отговорите на въпроса защо особеностите на българската национална политика правят възможни появата на няколко партии, които са обещавали винаги едно. Борба с корупцията, скъсване с политическата партизанщина и промяна. 

Сакскобургготски за патриарх Неофит: Неговото миротворство и състрадателност са пример за всички ни

2001 година. 4-годишният мандат на правителството на Иван Костов завършва. Обединените демократични сили печелят абсолютно мнозинство след катастрофалното управление на кабинета на Жан Виденов. Наследството е кошмарно – икономиката е фалирала, хиперинфлацията е унищожила спестяванията на милиони, банковата система е в колапс, а България е в международна изолация. За да бъде стабилизирана държавата и да се гарантира външнополитическата ориентация за членство в НАТО и Европейския съюз, Иван Костов предприема драстични реформи. Социалната цена обаче е огромна. Недоволството расте. 2001 година е ключова – предстоят както парламентарни, така и президентски избори.

На политическата сцена се появява нов играч – Симеон Сакскобургготски. На шести април 2001 година той обявява решението си да основе Национално движение Симеон Втори (НДСВ). Проф. Огнян Герджиков, един от най-големите авторитети в Юридическия факултет на Софийския университет е един от първите, които са привлечени във формацията.

Два месеца след историческата реч на Симеон Сакскобургготски НДСВ печели безапелационно парламентарните избори. На вота обаче се явяват и няколко политически клонинги, чиято цел е да отклонят гласове. Коалиция Симеон Втори, успява да привлече над 3,4 %, а Национално обединение за цар Симеон Втори 1,7%. НДСВ си осигурява 120 депутатски мандата. Само един по-малко от необходимите за абсолютно мнозинство. Затова е необходим коалиционен партньор. Симеон Сакскобургготски го намира в ДПС.

За четири години България постига най-големия си външнополитически успех и е приета за член на НАТО. Но упражняването на властта води до постепенното помръкване на ореола на НДСВ. 800 дни преминават. Обещанието за слагане на край на политическата партизанщина не е изпълнено. Вътрешните скандали и разцеплението не подминават и НДСВ. През 2005-а година се провеждат новите парламентарни избори.

Кабинетът одобри плащането на обезщетенията по делото на Сакскобургготски и сестра му

През 2009 година, след два мандата във властта НДСВ не успява да прескочи 4% бариера. Изборите се печелят безапелационно от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов печели с обещанието да сложи край на корупцията и да осигури европейски доходи. ГЕРБ е ръба на абсолютното мнозинство – печели 117 мандата. Това е и последният случай, в който една партия получава толкова високо доверие.

В края на месец януари 2017-а, проф. Огнян Герджиков става първият назначен от президента Румен Радев служебен министър-председател. Вицепремиери стават Илко Семерджиев, Стефан Янев и Малина Крумова. Сред служебните министри личат и имената на Деница Златева от БСП и Кирил Ананиев от ГЕРБ. А министър на образованието става Николай Денков, който до 2016 -а е зам.-министър във втория кабинет на Бойко Борисов.

Така ключовият пост на министър на вътрешните работи се заема от секретаря на президента Пламен Узунов. Въпросът сега е как ние виждаме бъдещето си. Готови ли сме да защитаваме избора, който сме направили тогава, когато поехме по пътя към Европа. И дали вярваме, че „Съединението прави силата“ продължава да бъде заветът, който трябва да ни води. Или предпочитаме да се въртим в кръг.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase