"Въпросът винаги е къде е границата? Никой не иска да поговори защо има хора, които получават 526 лева пенсия?", подчерта шефът на КТ "Подкрепа"

„Няма практика пенсии да се изплащат от фискалния резерв. От някъде обаче тези пари е трябвало да се платят. Тъй като не е имало откъде – се е търсило от мястото където има.  Като цяло това не е добре. Тази политика – да създадем колкото се може повече проблеми на тези, които идват след нас, за да си решим нашите проблеми, е ужасна. Не бива да се прави така, но нерядко се изкушават на това”. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов"  президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той коментира и темата с отпуснатите великденски добавки за най-бедните пенсионери. „По принцип това решение е правилно. Но в подобни ситуации никога няма вярно решение, тъй като не може да се отговори правилно на нуждите на всички. Въпросът винаги е къде е границата? За всички ли ще има или не? Сега никой не иска да поговори защо има хора, които получават 526 лева пенсия? А те получават толкова, защото им е било позволено да се осигуряват по специален ред. След това при изчисляването на пенсията се стига до този резултат. Когато една пенсия е 3400 лева – очевидно е, че човекът няма да погледне тези 100 лева. Със сигурност трябва да има грижа, но въпросът е къде е границата. Защото този, който има 5 лева повече, ще попита защо за него няма добавка? И ще бъде прав. Универсално вярно решение няма. И тогава политиците трябва да поемат отговорност”, категоричен е той.

Изплащат добавките за пенсионерите преди Великден, пенсиите - след празника

По думите му повишаването на пенсиите на всички възрастни хора и добавките за Великден „трябва да се случат заедно”. ”Но това не е работа на НС да се занимава с това. Още повече, че това стана за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване, а не за сметка на някакъв допълнителен ресурс. Въпреки че накрая пак ще стане за сметка на държавния бюджет, тъй като делът на собствените приходи в бюджета на НОИ е под половината от неговите разходи. Така че този разход, вероятно по към края на годината, ще се появи като разход в държавния бюджет”, подчерта Манолов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase