Коментар на експертите

След екслацията на напрежението в Близкия изток - какво следва? Коментар по темата направи политологът доц. Искрен Иванов.

"Тази заплаха вече е факт. Но тя беше факт от много отдавна. Защото, когато "Хамас" нападна Израел, когато "Хизбула" ги подкрепи, беше ясно, че зад това стои Ислямска република Иран. Още тогава голяма част от американските анализатори, включително и от европейските им колеги, поясниха, че става въпрос за една атака, която е доста добре планирана и зад нея стоят и държавни актьори", подчерта той. 

Байдън: Всички дронове и ракети, изстреляни срещу Израел, са свалени

По думите му, що се отнася до потенциалните сценарии, "дори тази война да не ескалира в пълномащабен сблъсък, отговор от страна на Израел ще има". "От друга страна, твърде е възможно този конфликт да се проточи под формата на прокси война, война на технологии. И, разбира се, най-сериозният сценарий остава, ако наистина тя ескалира в нещо повече, защото тогава САЩ сигурно ще се намесят на страната на Израел", подчерта той. 

Темата в ефира на "Събуди се" коментира и арабистът проф. Владимир Чуков. "Най-важно е да бъдат разгадани техническите параметри на атаката. Те говорят много за намеренията на Иран за евентуално следващо развитие на ситуацията. Нека да кажем, че атаката продължи пет часа. Изстранени са 331 дронове и ракети, като основната част от дроновете носят 20-30 килограма ексклюзиви и са нискобюджетни", обясни той. И подчерта, че голяма част от дроновете и ракетите са били прихванати от ПВО системите. 

"Това е безпрецедентна ситуация. Иран никога не е атакувал директно от собствена територия Израел. Но от начина, по който го направи - засега изглежда, че няма да е следващата голяма война в Близкия изток. Снощи - още докато ракетите летяха, от постоянното представителство на Иран към ООН в Ню Йорк казаха, че въпросът е приключен. "Това сме направили, това е сигналът, въпросът е приключен". Въпросът не е приключен, защото последната дума, разбира се, ще предпочете да има Израел", заяви от своя страна заместник главният редактор на "Дневник" Петър Карабоев. 

"В известен смисъл може би тази атака беше очаквана. Особено, след като иранското колстото в Дамаск беше ударено от Израел и това постави Техиран в позиция, в която персите бяха длъжни да отвърнат, за да не изглеждат слаби. Един път пред собственото си население и втори път пред Израел. Това, според мен, е големият риск - да не влезем в такъв цикъл от разменени удари на насилие, защото сега, така както Иран беше дължен да отговори,  Израел е дължен да направи същото", обясни в студиото на "Събуди се" международният анализатор Мартин Табаков.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase