Причината са падащи шрапнели

Източници от правителството на САЩ съобщават, че атаката на Иран срещу Израел изглежда е отминала. Говорителят на израелската армия обяви, че по-голямата част от изстреляните от Иран стотици ракети и дронове са свалени преди да достигнат въздушното пространство на страната. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън.

От Йерусалим кореспондентът на CNN Ник Робъртсън цитира военния министър, че конфронтацията с Иран все още не е приключила. „Това не означава непременно, че ще има отговор от страна на Тел Авив, но изглежда, че повечето мнения сочат в тази посока. Министър-председателят на Израел обсъжда с военния кабинет и те ще решат какъв ще бъде отговорът. Чухме от министъра на отбраната на Съединените щати Лойд Остин, че неговият колега Йоав Галант му е съобщил, че ако Израел смята да нанесе ответен удар по Иран, Съединените щати ще бъдат информирани”, цитира Робъртсън и допълни, че има известна информация за броя на ранените.

Ескалация на напрежението в Близкия изток: Иран изстреля дронове срещу Израел (ОБЗОР)

По данни на израелските служби за спешна помощ около 31 души са получили леки наранявания, някои от тях са били приети в болница. Седемгодишно момиче е получило сериозни наранявания на главата. Те са ранени от падащи шрапнели, за които имаше информация и по-рано.

„Мисля, че в момента това е обобщената картина за това какво се случва и каква ще бъде реакцията на израелското правителство. Чухме говорителят на израелската армия Даниел Хагари който заяви, че 99% от изстреляните над 300 ракети са били прихванати. Балистичните ракети, малкото, от които са успели да преминат, са се приземили във военновъздушна база в центъра на Израел, в пустинята Негев. По думите на Хагари базата продължава да работи, самолетите все още излитат, но все още нямаме пълна оценка за нанесите щети. Според Хагари те са незначителни, нанесени са от балистични ракети. Той казва и че повечето ракетите, които са успели да преминат, са попаднали предимно в тази военновъздушна база”, заяви Робъртсън.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase