Макар и по-рядко има и обратната хипотеза, заяви председателят на Асоциацията на прокурорите

„Ситуациите, при които се променя процесуалното качество на дадено лице, не са редки. При развитие на дадено разследване е напълно възможно по отношение на лице, което е било първоначално разпитано в качеството на свидетел, да бъдат събрани достатъчно доказателства, които да обосноват последващо негово привличане. Макар и по-рядко има и обратната хипотеза и привлечено лице да придобие качеството на свидетел, тъй като са събрани оправдателни доказателства”. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” Владимир Николов, председателят на Асоциацията на прокурорите. Той отказа да коментира делото, по което обвинен беше бившият главен секретар на МВР Живко Коцев и от свидетел той се превърна в обвиняем.

Николов коментира и хипотезите, при които държавен служител, чиято отговорност не е оперативна работа, поддържа контакти с криминално проявени и знае, че са такива.

Защо прокурори, следователи и съдии критикуват новия Закон за съдебната власт

„За близките контакти с лице от криминалния контингент, ако държавният служител знае за това, зависи в какво естество се изразяват тези близки отношения. При всички положения за държавните служители от прокуратурата, магистратурата, е недопустимо да се поддържат контакти, ако съответното лице съзнава, че има такъв проблем”, заяви Николов.

„С притеснение наблюдавам тенденция за недоверие към действията на прокуратурата и правоохранителните органи”, коментира Николов.  

В казуса с „Митниците”, той заяви, че „очевидно по отношение на част от привлечените към наказателна отговорност лица има събрани доказателства, които най-малкото дават обосновано предположение за съпричастност към престъпна дейност, тъй като независимият български съд на две инстанции потвърди най-тежките мерки за неотклонение”.

Той призова всички да оставят прокуратурата и разследващите да работят.

„Държавата се бори срещу контрабандните канали. Ако има отделни представители на институции, които са замесени в тази дейност, тези хора не са държавата, те паразитирът върху държавата. Да се плюят институциите, да се обвинява прокуратурата в някакви грехове, това е абсурдно. Всички ние дължим институционален отговор на тези явления”, каза Николов.  

За критиките към предложения нов Закон за съдебната власт - гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase