Той даде мнението си и кои партии могат да управляват

„Г-н Желязков е бил изненадан от решението за неговото отстраняване от поста председател на 49-ото Народно събрание. Не виждам нещо, което да ползва ГЕРБ в случая. Ако ме питате защо са го направили другите (депутати), отговорът е – защото могат”. Това заяви Даниел Вълчев – декан на Юридическия факултет в СУ „Кл. Охридски”, в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Думите му са часове след като депутатите приеха оставката на председателя на парламента ден преди Великденската ваканция и края на този парламент.

Отстраниха Росен Желязков като председател на НС

Той направи аналогия между днешната оставка на председателя на парламента и промените в Основния закон. „По същата причина, поради която доскорошната коалиция между ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ приеха промените в Конституцията. Не защото някой ги е искал, не защото някой ги мисли за много разумни или правилни, а защото могат. За съжаление, политиката в България в последните години се провежда така „правя го, защото мога”. Подобно наглеене няма да ни доведе до нищо добро”, обясни юристът.

Запитан дали партиите, които свалиха Желязков могат да управляват, той обясни за всяка партия и коалиция. ПП-ДБ са показали, че не могат да управляват и да правят промени в някакви сериозни системи, каза бившият образователен министър. „Що се отнася до „Възраждане” – не знаем, те не са били във властта, БСП имат някакъв опит, какво е останало от него ми е трудно да кажа. На ИТН хората им поднесоха властта, те помирисаха, помирисаха и ритнаха таблата”, описа политическата ситуация Вълчев. Той обясни, че в други държави конституционните промени се обсъждат години наред. Вълчев обясни, че за шест месеца Законът за съдебната власт бил променян пет пъти.

23 партии и 11 коалиции влизат в битката за национален и европейски парламент (ОБЗОР)

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase